Tänään TV:ssä: Lännenelokuvien klassikko oli taloudellinen floppi – pääosissa tulevia tähtiä

Seitsemän rohkeaa miestä – Kino Klassikko:  -Yle Teema Fem Torstai 8.2. klo 21:00

Vuonna 1960 ensi-iltansa saaneen westernelokuvan näyttelijöinä oli joukko nousevia tähtiä, kuten Steve McQueen, James Coburn ja Charles Bronson. Elokuva pohjautuu Akira Kurosawan Seitsemän samuraita -elokuvaan vuodelta 1954.

Kriitikoiden kehuista huolimatta 7 rohkeata miestä oli taloudellinen pettymys. Elokuva teki Yhdysvalloissa tappion, mutta Euroopan menestyksen ansiosta se ylsi nollatulokseen. 7 rohkeata miestä innoitti CBS:n tuottamaan samannimisen televisiosarjan, joka pyöri kanavalla vuosina 1998 – 2000.

Tarina kertoo seitsemästä palkkasoturista, jotka yrittävät suojella meksikolaista kylää rosvojoukolta.

Juoni on pohjimmiltaan tuttu kertomus pikkukaupungin valtiaaksi epärehellisin keinoin pyrkivästä liikemiehestä, mutta henkilöt, asetelmat ja kerronta sisältävät epätavallisia piirteitä Gerald Friedin pelkistettyä musiikkkia myöten. Kaikkiin hahmoihin on tuotu epätavallisia piirteitä palkkatappajaa ja kapakkatyttöä myöten.

Kiinnostavasti myös uhrit tuntuvat olevan ikuisesti poljettuja amerikkalaisia, näitä ulkomaisia siirtolaisia ja meksikolaisia – entisiä Texasin asuttajia, jotka näyttävät elokuvassa jo aloittaneen tiensä muurien taakse suljettaviksi ai-amerikkalaisiksi. Ja mistäpä elokuvassa kamppaillaan kuin öljyvaroista.

Elokuvasta tehtiin vuonna 2016 uudelleenfilmatisointi , jonka on ohjasi Antoine Fuqua.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone