Tänään TV:ssä: Lajityypin ensimmäinen suomalaiselokuva sai tylyn vastaanoton: ”ei oikeastaan varsinainen elokuva”

Suuri sävelparaati – TV1

Jack Witikan ohjaama Suuri sävelparaati jäi elokuvahistoriaan ensimmäisenä suomenkielisenä pelkästään musiikkinumeroihin perustuvana elokuvana.

Vuonna 1959 valmistuneen iskelmäelokuvan nähdään joukko viihdetaivaan legendoja Reino Helismaasta Brita Koivuseen ja Olavi Virrasta Annikki Tähteen.

Elokuva kertoo seurojentalon juhlista ja niiden kenraaliharjoituksesta. Laulajat esiintyvät vuoronperään, ja kappaleiden lomassa nähdään kulissimiesten hupailuja ja muita juhlapaikan tapahtumia.

Suuri sävelparaati kuvattiin nopealla aikataululla vain kolmessa viikossa tuottaja Veikko Itkosen studiolla Helsingin Haagassa. Elokuvassa ei ole lainkaan ulkokohtauksia eikä muualla kuvattuja kohtauksia.

Elokuva sai kriitikoilta melko viileän vastaanoton, joskin sen teknistä toteutusta kehuttiin. Monet pitivät juonta heppoisena.

”Eihän Suuri sävelparaati oikeastaan ole mikään varsinainen elokuva”, Elokuva-Aitan Valma Kivitie kirjoitti.

Elokuvan yleisömenestys oli keskitasoa. Se esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa vasta 1991.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Jos nyt oikein muistan, niin elokuvan ihan lopussa on harvinainen hetki, kun Eemeli nauraa. Hänhän oli tunnettu totisena vitsinkertojana, eikä koskaan hymyillyt tai nauranut julkisesti.

Kommentit suljettu.