Tänään TV:ssä: Kulttisuosioon noussut toimintarymistely sai K18-leiman useissa maissa: ”aikakautensa järkähtämätön klassikko”

Commando (K16) – Sub

Sub esittää torstaina vuonna 1985 valmistuneen action-elokuvan, jossa on klassinen juoni: Arnold Schwarzeneggerin esittämä eläkkeelle jäänyt erikoisiskuryhmän komentaja John Matrix lähtee vielä kerran taistelemaan, koska hänen tyttärensä on kaapattu ja hänen henkensä on vaarassa.

Elokuva lukeutuu yhteen Schwarzeneggerin verisimmistä. Hänen roolihahmonsa Matrix surmaa 88 ihmistä ja yhteensä 90-minuuttisessa elokuvassa kuolee 100 ihmistä.

Väkivallan takia elokuva joutui useissa maissa sensuurin kohteeksi ja sai K18-leiman. Ruotsissa elokuva esitettiin leikattuna 75-minuuttisena. Aikoinaan elokuvan sanottiin kopioivan Rambo-elokuvia.

Osan uhreista Iso-Arskan roolihahmo ampuu suomalaisella Valmet M78 -automaattikiväärillä, joka ei ole kuvassa oleva ase,

Action-fanen kulttisuosikiksi kohonnut elokuva valmistui 10 miljoonalla dollarilla ja tuotti 57 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti.

”Commando kiteyttää monella tavalla koko 1980-luvun action-genren tavalla, johon niin monet aikalaiselokuvat yrittivät päästä mutta johon ani harva koskaan ylsi. Se on lajityyppinsä ja aikakautensa järkähtämätön klassikko, joka heijastaa jotain oleellista aikakaudestaan mutta jonka hauis pullistuu öljytyn kiiltävänä vielä vuosikymmeniä julkaisun jälkeenkin”, kirjoitti Film-o-holic elokuvasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone