Tänään TV:ssä: Kotimaisessa draamassa nuori tyttö naitetaan ikämiehelle – ”kestänyt aikaa paremmin kuin monet muut maalaisdraamat”

Keinumorsian – TV1 torstaina 19.01. klo 13:20

TV1:n päiväleffana nähdään torstaina Valentin Vaalan ohjaama draama vuodelta 1943. Elokuva kertoo maalaistalon tytön (Irma Seikkula) ja renkipojan (Olavi Reimas) rakkaudesta.

Isä ei hyväksy köyhää renginretaletta tyttärensä sulhaseksi, ja tämä saa lähteä tiehensä. Tytär naitetaan varakkaalle, vanhemmalle leskimiehelle, jota esittää ohjaajana paremmin tunnettu Edwin Laine. Renkipoika palaa kuitenkin kuvioihin ja soppa on syntynyt.

Vuonna 1982 Katso-lehden Markku Tuuli kirjoitti, että elokuva on kestänyt aikaa paremmin kuin monet muut raskaammalla paatoksella toteutetut maalaisdraamat. Elokuva käsikirjoitettiin vuoden mittaiseksi, joten siinä nähdään niin kevätkylvöä, viljankorjuuta kuin talvista maalaismaisemaakin.

Keinumorsiamesta ei tullut suurta yleisömenestystä.

”Eino Heinon kamera on vanginnut sen puitteisiin yhtenään silmiäni veleviä maalaisnäkymiä ja kesäisen luonnon heleyttä – ja siinä on pari lahjakasta näyttelijäsuoritusta, mutta kokonaisuutena se jää jollakin tavoin ulkokohtaiseksi ja jättää katsojan kylmäksi”, aikalaiskriitikko Paula Talaskivi kirjoitti Helsingin Sanomissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone