Tänään TV:ssä kotimaisen komedian klassikko – raisua juopottelua sensuroitiin Neuvostoliitossa

Mies joka ei osannut sanoa ei – Sub tiistaina 19.01. klo 21:00

Tiistain Sub-leffana nähdään Risto Jarvan vuonna 1975 ohjaama menestyskomedia Amerikasta palaavasta ujosta pappismiehestä, joka ryhtyy työskentelemään kylän avioliittoneuvojana. Pääosissa ovat Antti Litja ja Kirsti Wallasvaara.

Elokuva oli vuoden 1975 katsojamenestyksiä. Sen katsoi elokuvateattereissa yli 300 000 katsojaa. Televisioensi-iltaa seurasi vuonna 1977 yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Jarva oli ennen elokuvaa vielä suurelle yleisölle tuntematon ohjaaja. Sen jälkeen Jarva ohjasi vielä Jäniksen vuoden ja Loman. Hän kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1977.

Elonetin mukaan vuonna 1978 Mies, joka ei osannut sanoa ei esitettiin myös Neuvostoliiton keskustelevisiossa. Ennen tv-esitystä siitä oli poistettu ”joitakin raisuhkoja juopottelukohtauksia”.

Elokuva kuvattiin lähes kokonaisuudessaan puu-Vallilassa Helsingissä. Se sai kriitikoilta kiitosta.

”Se on hyvällä maulla tehty komedia, joka on saanut ihmiset liikkeelle. Se ei ole likikään mestariteos vaan kärsii hajanaisuudesta mutta pystyy silti hyvin alkuperäiseen tarkoitukseensa: viihdyttämään”, kirjoitti Aamulehden arvostelija vuonna 1975.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone