Tänään TV:ssä: Tositapahtumiin perustuva elokuva oli kohautti – ”Häiritsee Suomen ja Neuvostoliiton suhteita”

Vaarallista vapautta
TV1:n iltapäivän elokuvana nähdään tositapahtumiin perustuva elokuva Vaarallista vapautta, joka sai ensi-iltansa vuonna 1962.
Veikko Itkosen ohjaama draama kertoo ihmisistä, jotka yrittävät estää Virosta Suomeen loikanneen eestiläisen pakolaisen luovutuksen takaisin Neuvostoliittoon.
Aihe oli niin arkaluontoinen, että  Valtion elokuvatarkastamo kuuli asiantuntijana Ulkoasiainministeriön osastopäällikköä Matti Tuovista. Hän totesi, että e,lokuva on aiheeltaan sellainen, että sen voidaan arvella jossain määrin häiritsevän Suomen ja NL:n suhteita.
”… mutta koska filmin kieltämisellä epäilemättä saattaisi olla vielä haitallisemmat vaikutukset, en katso voivani esittää harkittavaksi filmin kieltämistä. Samalla totean, että filmi erittäin taitavalla tavalla kaivaa maata Suomen virallisen ulkopolitiikan alta”, Itkonen totesi lausunnossaan.
Elokuvalle heltisi kaksi Jussi-palkintoa. Parhaan naissivuosan palkinnon sai Maija Karhi ja parhaan tuottajan palkinto meni Veikko Itkoselle.
Elokuva jäi Itkosen viimeiseksi. Verovelkojen takia hän myi tuotantoyhtiönsä ja muutti Yhdysvaltoihin pysyvästi.

Lähde: Elonet

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. itkonen syrjäytettiin bisneksestä kostoksi, poliittisista syistä verokoogeebeen keinoin.edelleen käytössäoleva metodi naapurissa ja meillä.

Kommentit suljettu.