Tänään TV:ssä: Kotimainen toimintaklassikko syntyi vastoinkäymisten saattelemana – näyttelijälegenda vetäytyi pääroolista, huijari vei satojen tuhansien markkojen ennakkomaksun ja pääosaan kiinnitettiin kokematon näyttelijä

Jäätävä polte (K16) – Sub Tiistaina 1.12. klo 21:00

Sub esittää tiistaina Renny Harlinin ensimmäisen pitkän elokuvan. Vuonna 1986 valmistunut Jäätävä polte kertoo kolmesta amerikkaisnuorukaisesta, jotka lomallaan Suomessa päättävät koukkaista Neuvostoliiton puolelle ja joutuvat selkkaukseen, jolla on kohtalokkaat seuraukset.

Kylmän sodan aikakauteen sijoittuva elokuva on todellinen kulttiklassikko jota ilman Renny Harlinin ja Markus Selinin urasta olisi saattanut tulla tyystin toisenlainen. Idea elokuvaan syntyi, kun he tapasivat toisensa Yhdysvalloissa.

Elokuvaa edelsivät monenmoiset vastoinkäymiset. Amerikkalainen huijari vei satojen tuhansien markkojen ennakkomaksun ja alun perin elokuvan pääosaan palkattu toimintatähti Chuck Norris joutui kuvausten myöhästyessä perumaan sopimuksensa. Rooliin palkattiin Norrisin ehdotuksesta hänen poikansa Mike Norris ja koko projekti käynnistettiin uudelleen.

Markus Selin kirjoitti Perustuu tositapahtuumiin -elämäkerrassaan, että Mike Norrisilla ei ollut aiempaa näyttelijänkokemusta. Alun perin hänen piti toimia elokuvan sijaisnäyttelijänä.

Me oltiin välillä Helsingissä. Siellä meillä oli hotellissa Chuckin poika Mike kännissä ja Chuckin kännissä ollut veli Aaron. Ne dokailivat Helsingissä meidän kanssa, ja sitten me Rennyn kanssa kirjoitettiin suurin piirtein kolmessa päivässä uusi kässäri. Kässärin idea perustui niihin kyliin, mitä oli Wild Forcea varten Lappiin rakennettu ja muihin realiteetteihin, missä elokuvaa voi muuten tehdä. Me muutettiin käsikirjoitus kolmen rajanylittäjän tarinaksi. Ne menevät ensin neuvostoliittolaiseen vankilaan ja sieltä karkumatkalle.”

Suomessa Jäätävä polte joutui sensuurin kynsiin, koska sekä Valtion elokuvatarkastamo että Valtion elokuvalautakunta pitivät sitä liian raakana ja Neuvostoliiton vastaisena. Lopulta Korkein hallinto-oikeus hyväksyi elokuvan 3,5 minuuttia leikatun version esitettäväksi.

Nykyrahassa reilu viisi miljoonaa maksanut Jäätävä polte oli ilmestyessään Suomen siihen asti kallein elokuva. Se meni tuotantokustannuksissa Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan edelle,

Harlin pääsi Jäätävän poltteen myötä kiinni Hollywood-tuotantoihin ja ohjasi ohjasi seuraavan viiden vuoden aikana mm. Die Hard 2:n ja Painajainen Elm Streetillä 4:n.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone