Tänään TV:ssä kotimainen nuorisoelokuvan kulttiklassikko – alussa nähdään aito synnytys

(1980) Elokuva tarkkailuluokan nuorista, jotka käyvät uhmakasta kapinaansa koulua ja yhteiskuntaa vastaan. O: Tapio Suominen N: Esa Niemelä, Kati Outinen. HD. Kuvassa Jussi (Esa Niemelä).
Yle Kuvapalvelu

Tapio Suomisen vuonna 1979 ohjaama elokuva kohautti realismillaan jo ensiminuuttien aikana. Aivan elokuvan alussa nähdään aito synnytys kaikessa karheudessaan ja kauneudessaan.

Muutoinkin tarkkisnuorten elämästä kertova elokuva on koruton ja elämänmakuinen kuvaus 1980-luvun alun Helsingistä.

Naispääosassa tarkkailuluokan Lissuna nähdään Kati Outinen, joka nousi sittemmin Suomen arvostetuimpien näyttelijöiden joukkoon. Suominen löysi 18-vuotiaan Outisen Oulunkylän näytelmäkerhosta. Elokuvan näyttelijät olivat pääosin amatöörejä. Elokuvassa esiintyvät myös punk-muusikot Pelle Miljoona ja Maukka Perusjätkä.

Täältä tullaan elämä oli vuoden 1980 katsotuin kotimainen leffa. Teema esittää elokuvasta vuonna 2016 restauroidun digitaalinen HD-kopio.

Ohjaajan Suominen on kuvaillut elokuvaa nuoruuden sielunmaisemaksi. Näkökulma on kokonaan nuorten puolella, ja jos loppuun jääkin pessimistinen kysymysmerkki, sisältää kuvattujen nuorten levottomuus ja elämänjano myös annoksen toivoa.

Lähteet: KAVI, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone