Tänään TV:ssä kotimainen menestyskomedia – elokuvasta riideltiin korkeimmassa oikeudessa asti

Tähtisilmä (S) – TV1 15.06.2020 13:35

Ylen TV1 esittää maanantaina vuonna 1955 valmistuneen komedian Tähtisilmä.
Jussi Jurkan ja Heidi Krohnin tähdittämä elokuva kertoo pirtsakasta lähettitytöstä, joka rakastuu rutiköyhään taidemaalariin. Elokuva oli menestys. Se sai tv-ensi-illan vuonna 1968 ja sitä seurasi  peräti 1 970 000 katsojaa.
Elokuva muistetaan myös muhkeasta oikeustaistosta, jolle ei meinanut tulla loppua.
Elonetin mukaan elokuvan alkuteksteissä ei mainita käsikirjoituksen tekijää. Kun säveltäjä Tapio Ilomäki oli nähnyt elokuvan, hän totesi sen pohjautuvan tekemäänsä synopsikseen.
Ilomäki vaati korvausta tekstinsä luvattomasta käytöstä 400 000 markkaa. Tuottaja Veikko Itkonen vetosi siihen, että hän oli saanut käsikirjoituksen Teuvo Tuliolta.
Ilomäki haastoi sekä Itkosen että Tulion oikeuteen tekijänoikeuksiensa loukkaamisesta.
Kiista käsikirjoituksen tekijänoikeudesta eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Raastuvanoikeuden päätöksen mukaan Tähtisilmä pohjautui Ilomäen aiheeseen, mutta myytyään oikeudet Jäger-Filmille hän ei ollut oikeutettu korvaukseen. Korkein oikeus pysyi käräjäoikeuden päätöksessä.
Juttu jatkuu…

Vuosia kestäneen prosessin aikana ei kaihdettu likaisiakaan keinoja. Lausunnoissa puututtiin toisen osapuolen elämäntapoihin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön sekä esitettiin syytöksiä totuuden vääristelystä ja aiheiden lainailuista.

Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. HS:n Paula Talaskivi nosti esille positiivisia puolia.

”Siinä kiinnitetään koko ajan kevyttä huomiota myös sellaisiin ympäristön ja meikäläisen elämän seikkoihin, jotka sekä piristävät että kohottavat tämän modernin tuhkimosadun astetta fiksummaksi komediaksi kuin itse kertomus olisi.”

Lähde: Elonet

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone