Tänään TV:ssä kotimainen kulttikomedia sai murska-arviot: ”Juosten pissitty merkkituote, muistuttaa liigajääkiekko-ottelua”

Suomikomedian legendoihin lukeutuvan Kummelin ensiesityksestä tv:ssä on tullut kuluneeksi 27 vuotta. Ensimmäinen Kummeli-jakso nähtiin TV2:ssa 7. kesäkuuta 1991.

Ja Kummelin matka jatkuu: Ruudun uusi alkuperäissarja Kummeli esittää: Kontio & Parmas julkaistiin viime viikolla.

Tänään Kakkosella nähtävä Kummelistories oli pirkanmaalaisen huumoriporukan ensimmäinen kokoillan elokuva. Se oli vuoden 1995 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva reilulla 167 000 katsojallaan.

Kuten Uuno Turhapuro konsanaan, Speedyn ja Sakun ja muiden Kummeli-hahmojen pölhöily sai nuivan vastaanoton kriitikoilta. Elokuvaa kutsuttiin ”rahastukseksi” ja ”leuka jäykkänä -vääntelyksi.”

Ilta-Sanomien kriitikko Kari Salminen lateli elokuvasta varsin värikkäästi:

”Kummelistories on juosten pissitty merkkituote vailla sielua. Leffan rinnalla vanha tv-sarja on tamperelaisen sekopäisyyden ylevä monumentti, hän kirjoitti.

Edesmennyt Katso-lehden kriitikko Antti Lindqvist näki, että kokonaisuuden onnistuneinta ja ihailtavinta antia ovat kummeliheppujen sujuvat muodonmuutokset, vaikka roolit sinänsä jäävätkin enimmäkseen leuka jäykäksi -tyylin naamanvääntelyn tasolle.

”Suomen Monty Pythoniksi’ Kummelista on vasta sitten, kun joukko keksii jotain sanottavaa.”

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kiinnitti huomiota runsaaseen tuotesijoitteluun, joka otti kotimaisissa elokuvissa vielä harppauksiaan ensi-illan aikaan.

”Kummeli Stories näyttää kaikkien aikojen sponsoroiduimmalta kotimaiselta elokuvalta. Siinä vilisee suoraa ja piiloa mainontaa. Elokuva alkaakin muistuttaa nykyajan liigajääkiekko-ottelua.”

Elokuvan tv-ensi-ilta vuonna 1996 sai ruutuje ääreen 590 000 katsojaa.

Katso Kummeli-sarjoja ja -elokuvia Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone