Tänään TV:ssä ”käänteentekevä suomalainen elokuva” – rikkoi ensimmäisenä miljoonan katsojan rajan

siltalan pehtoori

Siltalan pehtoori – Yle TV1 Tiistai 9.10. klo 13:20

Risto Orkon ohjaama elokuva vuodelta 1934 kertoo Siltalan kartanon uudesta pehtoorista Paulista (Jalmari Rinne), joka kiristää herrasväen ja kartanon leskirouva Lilli Lindin hermoja.

Leskien roolissa nähdään 1930-luvun valovoimaisin näyttelijätär Hanna Taini. Taini (1911-1996) jäi ihmisten mieliin juurikin roolistaan Siltalan pehtoorissa.

Kartanoromantiikkaa tarjoavasta elokuvasta tuli ensimmäinen miljoonan katsojan ylittänyt kotimainen elokuva. Lisäksi Siltalan pehtoori oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jota varten tehtiin traileri.

Suomen elokuvasäätiön tilastoissa Siltalan pehtoori on Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi katsotuin kotimainen elokuva elokuvateattereissa.

Siltalan pehtoori kuvattiin kesällä ja syksyllä 1934 Lohjalla Laakspohjan kartanossa. Kuvauksia viivästytti sateinen kesä.

Elokuva keräsi ylistäviä arvioita aikalaiskriitikoita.

”Käänteentekevä suomalainen elokuva”, suisuttu Sosiaalidemokraatti-lehti.

”Se on lopullisesti nostanut esille suomalaisen filmiohjaajan, se tuo kankaalle kaksi luonnekoomikkoa, jotka varmasti tulevissa elokuvissa jatkavat voittokulkuaan, ja se näyttää, että maassa on ainakin kaksi nuorta näyttelijätärtä, jotka kaikin puolin kykenevät kantamaan filmien päärooleja.”

Lähde: Elonet, Yle

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone