Tänään TV:ssä kotimainen elokuvaharvinaisuus, jota markkinoitiin skandaalinomaisesti seksillä ja joutuikin sensuroiduksi – ”Karun realistinen kerronta”

Jäinen saari (K12) – Yle Teema Tiistaina 23.02. klo 22:25

Yle Teemalla tiistaina nähtävä Jäinen saari -elokuva perustuu Mika Waltarin samannimiseen pienoisromaaniin vuodelta 1947.

Vuonna 1964 valmistunut elokuva nähdään tiistaina ensimmäistä kertaa televisiossa. Erik Häkkinen ohjasi ja käsikirjoitti elokuvan 28-vuotiaana.

Waltarin tarina kertoo juopottelevasra kuvataiteilijasta ja keuhkotautia sairastavasta opiskelijatytöstä, heidän kipunoivista lemmenleikeistään ja rakkaudenkaipuustaan. Elokuvan taulut saatiin lainaksi Ahti Lavoselta.

”Ahti Lavosen maalaukset ja Kalervo Kosken rouhea roolityö kantavat hyvin loppuun asti, vaikka intiimi tarina onkin kääntynyt kokopitkäksi elokuvaksi paikoitellen hiukan kankeasti”, YLEn sivuilla luonnehditaan.

Elokuva sai ilmestyessään K16-ikärajan. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVIn luokitteli elokuvan nykykriteereillä uudelleen joulukuussa 2020 . Elokuvan ikäraja on nyt 12.

Sensuurin koura kuitenkin kahmaisi elokuvaa. Yhtä väkivaltaista sänkykohtausta oli elokuvatarkastamon vaatimuksesta lyhennettävä.

Vaikka elokuvaa markkinoitiin julisteissa skandaalinkäryisesti seksillä, on siinä varsinaisten seksikohtausten osuus pieni. Erotiikan sijaan pääpaino on kipeissä ihmissuhteissa ja läheisyyden kaipuussa.

Pääosassa nähtävä Kalervo Koski oli kuvausten aikaan 45-vuotias ekonomi. Jäinen saari on hänen ainoa pääroolinsa. Hän teki vielä 1960-luvulla pari pientä sivuroolia.

Naispääosan opskelijatyttönä nähdään Annikki Moksi, joka esitti pääosan myös Hämäläisen toisessa pitkässä elokuvassa Harha-askelessa.

Elokuva herätti arvostelijoissa kirjavia mielipiteitä.

Karun realistisessa (lähes naturalistisessa) kerronnassa on kuitenkin rehtiä tavoitetta, erinäisiä kuvausansioita ja kokonaisotteessa myös johdonmukaisuutta, jonka toivoisi pääsevän otollisempaan käyttöön. Asianharrastajia kiinnostanee mm. taiteilijatarinan meikäläinen ’tyypillisyys’. Musiikki jäi mieleen hyvänä osallisena”, kirjoitti Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone