Tänään TV:ssä: Klassikkosarjaan perustuva elokuva floppasi rajusti – saanut fanien keskuudessa kulttimaineen

Twin Peaks – tuli kulje kanssani (K16) – Yle Teema

Yle Teema uusii lauantaina kevään 2018 elokuvafestivaalin, jossa nähdään ohjaaja David Lynchin elokuvia ja faneja. Illan avaa kello 20.09 dokumenttielokuva David Lynchin tiestä taiteilijaksi. Myöhemmin illalla on vuorossa elokuva Twin Peaks – tuli kulje kanssani.

Lynchin Twin Peaks -sarja sinkosi vuonna 1990 Laura Palmerin murhamysteerin siivittämänä kriitikoiden ja yleisön sydämiin.
Kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi David Lynchin Twin Peaks -sarjan johdannoksi tekemä elokuva Tuli kulje kanssani, joka kertoo Laura Palmerin viimeisistä päivistä sekä kyläyhteisön elämästä.

Elokuvan vastaanotto ei ollut lainkaan yhtä innostunut kuin sarjan. Kriitikot lyttäsivät sen ja kehuja sateli vain sarjan innokkaimmilta faneilta, joiden keskuudessa leffa on saanut kulttimaineen.

Tuli kulje kanssani sai ensi-iltansa vuonna Cannesin elokuvafestivaaleilla 1992. Elokuvateattereissa leffa floppasi pahasti. Se valmistui 10 miljoonan dollarilla ja keräsi teattereista vain 4 miljoonaa dollaria lipputuloja.

Teemoiltaan elokuva muistuttaa tv-sarjan viimeisiä, surrealistisia jaksoja joissa siirryttiin arkipäivän todellisuudesta unenomaisen häkellyttävään demonien ja enkelien maailmaan. Nämä tekijät selittävät osaltaan elokuvan saamaa huonoa vastaanottoa – se ei vastannut katsojien elokuvalle asettamia odotuksia, ja oli joillekin kerta kaikkiaan “liian omituinen”, Miemo Penttinen kirjoittaa KAVIn sivuilla.

David Lynchin ohjaama uusi Twin Peaks -sarja tuli ensi-iltaan HBO Nordicilla keväällä 2017.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone