Tänään TV:ssä: Kehuttu suomalaiselokuva oli tuhoutua tulipalossa jo ennen ensi-iltaansa

nelja naista

Yle TV 1:n ohjelmistossa nähdään maanantain iltapäivässä Ilmari Unhon ohjaama draama  Neljä naista.

Vuonna 1942 valmistunut, samannimiseen näytelmään perustuva elokuva kertoo neljän naisen kohtalosta. Tarina sijoittuu vuosiin 1914 -1938.

Neljän naisen kuvaukset keskeytyivät jatkosodan takia. Osa kesäkohtauksia piti siksi muuttaa talvikohtauksiksi. Elokuva kuvattiin Helsingissä, muun muassa Tähtitornin mäellä, Eteläsatamassa ja Malmin lentokentällä.

Neljä naista-elokuva oli vaarassa tuhoutua jo ennen ensi-iltaansa: Suomi-Filmin laboratoriossa syttyi tulipalo, joka oli hävittää elokuvan negatiivin, mutta arvokas filmimateriaali pelastui kuin ihmeen kaupalla.

Elokuvan yleisömenestys oli hyvä. Aikalaisarvioissa elokuvaa kehuttiin poikkeuksellisen laadukkaaksi ja näyttelijöiden suoritusta kehuttiin:

Neljä naista kuuluu epäilyksettä kotimaisten elokuvien valioluokkaan” (Aamulehti)

”Mutta kaikista vaikeuksistaan huolimatta on Suomi-Filmi elokuvallaan Neljä naista saattanut julkisuuteen erään arvokkaimmista ja parhaimmista elokuvaluomuksistaan, joka sekä sisäisen että myös teknillisen rakenteensa puolesta edustaa tälle elokuvayhtiölle ominaista huoliteltua ja tunnollista työtapaa”, (Uusi Suomi)

Lähde: Elonet, Yle

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone