Tänään TV:ssä jännityselokuvan klassikko – ”Koko historian tunnetuimpia saavutuksia”

(Le salaire de la peur, Ranska 1952) Etelä-Amerikkaan sijoittuva jännäriklassikko miehistä, jotka yrittävät ajaa räjähdelastissa olevat kuorma-autot viidakon ja vuoriston läpi. O: Henri-Georges Clouzot. N: Yves Montand. Kuvassa M. Jo (Charles Vanel) ja
Mario (Yves Montand).
Kuva: TF1/Société Nationale de Télévision Francaise 1 / Yle Kuvapalvelu
Teema esittää sunnuntain alkuillassa jännäriklassikon miehistä, jotka yrittävät kuljettaa räjähdeainelastissa olevan kuorma-auton erämaan läpi.
Etelä-Amerikkaan sijoittuva Pelon palkka ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia klassikkoja.
Henri-Georges Clouzot´n ohjaama elokuva oli ensimmäinen, joka voitti sekä Cannesin että Berliinin elokuvien pääpalkinnon.
Manaajan ohjaajana tunnettu William Friedkin teki vuonna 1977 elokuvasta uusintaversion, josta tuli iso floppi.
”Yhä edelleen Pelon palkka on ainutlaatuinen, kuviltaan ja kerronnaltaan hämmästyttävän moderni elokuva, joka rakentaa tinkimättömän realismin kautta puristavaa jännitystä hyvin yksinkertaisista asetelmistaan… Pelon palkka, joka on paitsi ranskalaisen elokuvan kuuluisimpia klassikkoja, myös jännityselokuvan koko historian tunnetuimpia saavutuksia”, Vesa Nykänen kirjoittaa Ylen sivuilla.
Syrjäisellä öljykentällä on syttynyt valtava tulipalo, joka voidaan sammuttaa vain räjäyttämällä. Öljy-yhtiö palkkaa neljä miestä kuljettamaan kahdella kuorma-autolla nitroglyseriiniä 300 mailin matkan vuorten yli ja viidakon halki öljykentälle.
Tehtävä on lähes varma itsemurha, koska nitroglyseriini saattaa räjähtää pienestäkin tärähdyksestä.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone