Tänään TV:ssä ilotytöstä kertova suomalaiselokuva – kielettiin moniss maissa saunakohtauksen takia

Houkutuslintu (K12) – TV1 Perjantaina 5.03. klo 13:15

Roland af Hällströmin ohjaama jännitysdraama kertoo uutta elämää aloittavasta ilotyttö Marjasta (Laila Jokimo), joka joutuu hyväuskoisuuttaan houkutuslinnuksi. Elämänmuutos ei ota onnistuakseen, koska mies entisestä elämästä palaa kuvioihin.

Houkutuslintua pidettiin rappioelokuvana. Suomen elokuvatarkastamo lyhensi elokuvaa noin 20 sekunnilla. Sensuroitu kahden naisen välinen saunakohtaus esti elokuvan esittämisen kokonaan useissa maissa.

Elokuva myytiin kuitenkin mm. Ranskaan, Belgiaan, Kreikkaan, Ruotsiin ja Venezuelaan. Elonetin mukaan elokuva sai melko myönteisen vastaanoton ja tuotti lähes kaksi miljoonaa markkaa voittoa.

Elonet-sivuston mukaan vuonna 1957 yritettiin elokuvalle esityslupaa Saksan liittotasavallassa, mutta lupa olisi hyväksytty ainoastaan saunakohtaus poistamalla ja silloinkin ikärajaksi olisi asetettu K-18.

Kriitikot suhtautuivat elokuvaan varauksellisen positiivisesti. Sen katsottiin kuuluvan Teuvo Tulion ”koulukuntaan”.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tässä elokuvassa pyritä suuren tyylin linjoille suorastaan ranskalaisen esimerkin mukaan. Joskaan yrityksessä ei täydelleen onnistuta, se ei ole niin vaarallista, pyrkimys on kuitenkin hyvä”, kirjoitti Suomen Sosialidemokraatin kriitikko.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone