Tänään TV:ssä huumehoureinen kulttileffa, joka floppasi teattereissa – ”Mikään ei ole sitä, miltä ensin näyttää”

Alaston lounas (K16) – TV2 keskiviikkona 22.09. klo 23:10

David Cronenbergin ohjaama ja käsikirjoittama surrealistinen scifi-draama perustuu William S. Burroughsin vuonna 1959 julkaistuun samannimiseen romaaniin, joka on vuosien aikana noussut suoranaiseksi kulttikirjaksi.

Tarina kertoo Bill Leesta, joka työskentelee tuholaistorjujana ja alkaa vaimonsa avittamana käyttää hyönteismyrkkyä huumeena. Hallusinaatiot vie miehen yhä houreisempaan olotilaan, jossa hän katoaa Interzone-nimiseen vaihtoehtomaailmaan.

Alaston lounas sai ensi-illan vuonna 1991. Elokuva sai hyviä kritiikkejä, mutta sen katsojamäärä jäi pieneksi rajoitetulla ensi-iltakierroksella. Lipputuloja kertyi vain 2,6 miljoonaa dollaria, kun tuotantokulut olivat noin 17 miljoonaa dollaria.

”Cronenbergin Alastomassa lounaassa mikään ei ole sitä, miltä ensin näyttää. Se käy rasittamaan pitemmän päälle, varsinkin sen jälkeen kun ensimmäiset shokkiefektit on käytetty. Vain satunnaiset vitsit toimivat, kuten se että Weller juttelee kirjoituskoneensa peräaukon kanssa. Tai se, että hän lopulta päätyy Annexiaan, kovin saksalaiselta vaikuttavaan valtakuntaan. Huumeharhan logiikkaa on kuitenkin lopulta tylsää seurata vierestä”, kirjoitti Film-o-Holic -sivuston kriitikko.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone