Tänään TV:ssä ”fyysisesti ahdistava keskitysleirielokuva” – valittu vuosisadan parhaiden joukkoon

Saulin poika (K16) – TV1

Yle Teemalla nähdään perjantaina Oscar-palkittu Saulin poika. Se on voimakas ja hätkähdyttävä elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista, joka tuhoamisen ja kauhujen keskellä yrittää pelastaa edes osan ihmisyyttä.

Unkarilaisen elokuvan pääosaa Saulia näyttelee Geza Röhrig. Hänet on pakotettu työskentelemään kaasukammioissa. Saul uskoo löytäneensä oman poikansa ruumiin uhrien joukosta.

”Suorastaan fyysisesti ahdistava elokuva on kerronnaltaan niukka, askeettinen, lähes kokeellinen, luonnehti Ylen Kati Sinisalo elokuvaa.

Kaasukammiot, kauhunhuudot, ruumiskasat, polttouunit – Saul tekee työtään maanpäällisen helvetin keskellä. Meitä katsojia suojataan sen verran, että järkyttävimmät tapahtumat Saulin ympärillä näkyvät sumeina ja kuuluvat vaimeina. Tämä ei ole HD-kokemus.

Saulin poika sai ensi-iltansa Cannesissa, jossa se voitti Grand Prix -palkinnon. Vuonna 2016 elokuva sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon.

Samana vuonna Saulin poika (Son of Saul) äänestettiin BBC:n kyselyssä alkaneen vuosisadan 40 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone