Tänään TV:ssä 1980-luvun klassikkosketsisarjasta syntynyt elokuva – mukana legendaarinen tv-hahmo

”Onks Viljoo näkyny?” – Sub Keskiviikkona 2.12. klo 21:00

1980-luvun klassikkosketseistä ammentava elokuva kertoo rötösherrojen masinoimasta matkailuhankkeesta. Kysymys kuuluu: mitä tapahtuu, kun on luvassa 10 miljoonaa Taka-Surkee-nimisen paikkakunnan nostamisesta suosittujen matkailukohteiden joukkoon.

Elokuva nojaa MTV:n viihdesarja Älywapaa palokunta hahmoihin ja sketseihin. Elonet-sivuston mukaan Heikki Kinnunen, Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala saivat kukin esittääkseen puoli tusinaa roolihahmoa, jotka sovitettiin ja limitettiin kokoillan elokuvajuonen puitteisiin.

Elokuvassa nähdään mm. Peteliuksen esittämät hahmot Naema-Aslak ja säätieteilijä Erkki Nyysteen, sekä Kallialan Soikiapää ja ”Buffalo Bill”.

Etenkin Kinnusen esittämä hahmo, joka kyselee Viljoa, on isossa roolissa elokuvassa. Verkkareihin ja lippikseen pukeutuneella kylänmiehellä oli kädessä tupakka ja takataskussa pullo Koskenkorvaa.

Heikki Kinnunen muisteli hahmon syntyä Iltasanomissa vuonna 2016. Hänen mukaansa hahmoa ei suunniteltu etukäteen mitenkään.

”Pertsa (Reponen) toi A4-lapulla Vilosohvit-nimisen sketsin, jossa toinen mies kysyi ”Onks Viljoo näkyny?”. Toinen sanoi ei, johon kysyjä vastasi ”aha”, ja käveli pois. Siinä sitten aloin miettiä Mikkelin miehiä, jotka käyttävät lyhyeenkin keskusteluun reilusti aikaa ja taukoja, pälyilevät ympäriinsä ja pössyttelevät tupakkaa. Siitä se Viljo alkoi muotoutua”, Kinnunen kertoi IS:lle.

Elokuva kuvattiin eri puolilla Helsinkiä, muun muassa Falkullan kartanon mailla ja Malmin lentokentällä. Onks Viljoo näkyny? sai teattereihin 78 000 katsojaa, mutta vuonna 1993 tv-ensi-iltaa seurasi Maikkarilla yli miljoona katselijaa.

Demari-lehden Pertti Lumirae (myönsi arviossaan, että ”varsinkin Heikki Kinnusen hahmot on sinänsä usein mestarillisesti hahmoteltuja Viljo-filmissä.

”Vahinko vain, että ne tuntuvat menevän tässä yhteydessä hukkaan kun järkevän tai motivoidun sosiaalisen kontekstin puute on niin ilmiselvä. Tv-viihteen atomistinen maailma ilman elokuvallista jatkuvuutta tekee näistä sketseistä pelkästään tukahduttavan itseriittoisia ja syvästi turhauttavia.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.