Tällaista oli Mädät omenat -sarjan kuvauksissa Virossa: ”Suomessa ei ole vielä nähty vastaavaa mielisairaaladraamaa, mukana on kauhuelementtejäkin”

Mesta.net vieraili uuden suomalaisen trillerisarjan, Mädät omenat kuvauksissa Virossa.

Minibussi kurvaa Tallinnan laivaterminaalin eteen ja kuljettaa meidät syrjäiseen paikkaan, jonne Virossa käyvä ei normaalisti eksy. Puolentoista tunnin ajomatkan jälkeen käännymme pienelle hiekkatielle, jonka päässä on vanha maatila.

Perillä tuotantopäällikkö Julia Salmenoja toivottaa meidät tervetulleiksi Mädät omenat -sarjan kuvauspaikalle.

Satu Tuuli Karhu pitää sarjassa käsiteltäviä mielenterveysaiheita vakavina ja tärkeinä.

Mädät omenat -sarjassa opiskelija-aktivisti Onerva (Satu Tuuli Karhu) lähetetään vasten tahtoaan hoitoon syrjäisellä saarella sijaitsevaan Kotkakallion mielisairaalaan. Aggressiiviseksi diagnosoitu nainen alkaa pian epäillä, että hänen hoitomuodoissa on jotain outoa. Siitä alkaa jännitysnäytelmä, jonka sisällöstä ei kukaan halua vielä hiiskua.

Mädät omenat (eng. Bad Apples) tulee katsottavaksi Elisa Viihde Viaplayhin vuonna 2021.

Psykologinen trillerin tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun puolivälin Suomeen, mutta sarja kuvataan kokonaisuudessaan Virossa.

Kuvauksissa on mukana 80 tuotantohenkilöä ja näyttelijää. Näyttelijät ovat suomalaisia, mutta suurin osa työryhmästä on virolaisia.

Maatila, jossa nyt olemme, sijoittuu sarjassa Kotkakallion mielisairaalan pihapiiriin ja sitä isännöi Hannes Suomisen esittämä vartija Emil Kuikka.

Suominen kuvailee roolihahmoaan mielisairaalaan jokapaikanhöyläksi, jolle vartijana oleminen on elämäntapa.

juttu jatkuu…

Hannes Suominen

Nyt kuvataan kohtausta, jossa Kuikka järjestää kesäjuhlat sairaalan potilaille ja henkilökunnalle. Mielisairaalan johtajan Göstä Lundstenin (Santeri Kinnunen) pitämä juhlapuhe päättyy täydelliseen sekamelskaan. Hulluus pääsee valloilleen.

Kuvausten tauottua Hannes Suominen toteaa, että juuri kuvattu kohtaus lukeutuu sarjan vauhdikkaampiin ja siinä on mukana normaalia enemmän näyttelijöitä

Mätien omenien kuvaukset ovat olleet Suomiselle kaikin puolin mukava kokemus ja hän odottaa sarjalta paljon.

”Sarjan aihe on mielenkiintoinen ja siitä on tulossa todella näyttävä. Olemme kuvanneet todella hienoissa miljöissä. Mieleen on jäänyt muun muassa Aegnan saari, jossa kuvasimme yhden viikon ajan. Siellä on upeita maisemia ja rakennuksia”, Suominen kehuu.

Santeri Kinnunen

Santeri Kinnusen mukaan sarjasta on tulossa trillerimäinen ja mukana on kauhuelementtejäkin.

”Suomessa ei ole vielä nähty vastaavaa mielisairaaladraamaa, joka ei olisi huumoripainotteinen”, Kinnunen kuvailee.

Santeri Kinnunen on roolinsa myötä perehtynyt mielenterveyshoidon keinoihin, jotka hänen mukaansa olivat kylmän sodan aikana kyseenalaisia sekä moraaliltaan sekä etiikaltaan.

Kinnunen kuvailee esittämäänsä mielisairaalanjohtaja Ludstenia päällisin puolin sympaattiseksi mieheksi.

”Hänen intohimostaan toteuttaa psykologista tiedettä löytyy kuitenkin pelottava piirteitä. Hän harjoittaa omanlaistansa tutkimustyötä potilaitten hoidon yhteydessä.”

Viron maaseudun rakennuskannasta huokuu sekä neuvostohenkistä että saksalaista arkkitehtuuria. Rakennusten joukosta löytyi kuvauspaikaksi tämä suomalaishenkinen pihapiiri ja tupa, jossa nyt olemme.

Ohjaaja Marja Pyykkö toteaa, että paikallinen luonto näyttää kamerassa hienolta ja hieman erilaiselta kuin Suomessa.

Sarjaa on kuvattu vain arkipäivisin. Näyttelijät ovat viettäneet viikonloput Suomessa. Pyykön mukaan Viron kuvausten etuna on täydellinen keskittymisrauha.

”Keskittyminen on parempaa, kun kaikki ovat keikalla, eikä kenelläkään ole muita velvollisuuksia. Siksi olemme olleet tiiviisti kiinni tarinassa.”

Marja Pyykkö

Pyykkö ohjaa 8-osaisen sarjan neljän ensimmäistä jaksoa, Pamela Tola loput neljä.

”Pidän rikkautena sitä, että näyttelijöillä on oman hahmonsa haltuun ottamisen jälkeen mahdollisuus hakea lisäkierroksia uuden ohjaajan kanssa.”

Santeri Kinnunen ei ole käynyt aiemmilla Viron reissuillaan Tallinnaa pidemmällä, joten kuvausten myötä maa on näyttäytynyt hänelle uudella tavalla.

”Viro on hirvittävän kaunis ja täällä on hauskoja ihmisiä. En olisi koskaan kiertänyt maata tällä tavoin omatoimisesti. Täytyy vielä kehua meidän paikallista kuvaustiimiä, joka on todella ammattimainen.”

Kuvausvierailu päättyy ja paluumatka laivaterminaalin alkaa.

”Rehellinen mielipiteeni on, että sarjasta tulee upea. Meillä on upeat näyttelijät ja työryhmä. Rankoista aiheistaan huolimatta sarja on seesteisen kaunis. Mukana on sopiva annos huumoriakin”, Julia Salmenoja toteaa vieraita saatellessaan.

Katso lisää kuvia alta.

Anu Sinisaloa nauratti kuvaustauolla. Hän esittää mielisairaalan hoitajaa.
Sonja Kuittinen näyttelee Ritva Kalima -nimistä potilasta.
Sokea karitsa sulatti sydämet kuvauksissa.
Anna-Leena Härkönen näyttelee mielisairaalan ylihoitajaa. ”Sarjassa tapahtuu kaikenlaista ja sitä on ollut kiva ja kiinnostava kuvata. Puvustus ja lavastus ovat kerrassaan loistavia”, Härkönen kehuu.
Puutarhajuhlan antimia.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone