Taina Haahti matkusti dekkaria tehdessään keskiaikaiseen pikkukaupunkiin: ”Vähältä piti, etten päätynyt omaan rikosromaaniini”

Taina Haahti_2991

Taina Haahtin toinen dekkari Strategi jatkaa Mara Nuutisen tarinaa. Mesta.net vaihtoi kuulumiset monipuolisen kirjailijan kanssa.

”Strategi” -kirjassasi freelance-toimittaja Maarit ”Mara” Nuutinen auttaa iäkästä naista sijoituksiin liittyvissä epäselvyyksisä, joiden jäljet johtavat itäeurooppalaiseen rahastoon. Mesta.netin kriitikon mielestä nelikymppinen maiharityttö ”Mara” on piristävän uudenlainen päähenkilö dekkarimaailmassa?  Miten hahmo syntyi?

”Halusin luoda itsenäisen terävän naishahmon, joka inhoaa välistävetäjiä, hyväksikäyttäjiä ja härskiyttä kaikissa muodoissa, vanhanaikaisesti kenties – tai ehkäpä uusia tuulia heijastellen… Myös omalla taustallani on vaikutusta, totta kai. Mahdollisesti myös luonteella.”

strategiKävit taustatyötä tehdessäsi Slovakiassa. Keneltä sait apua? Tuliko reissulla eteen mitään yllättävää?

”Tein taustatyötä ennen matkaa tutkimalla muun muassa Slovakian historiaa ja politiikkaa, lukemalla artikkeleita Itä-Euroopan järjestäytyneestä rikollisuudesta ja Italian mafiasta.
Jalkauduin myös Svätý Jurin keskiaikaiseen pikkukaupunkiin, jonne yksi kirjan kohtauksista sijoittuu. Pääsy Pyhän Yrjänän (Svätý Jur) kirkolle ei sujunut ilman vastoinkäymisiä, ei liioin itse junamatka, varsinkaan takaisin Bratislavaan. Ihmiset eivät puhuneet mitään tuntemaani kieltä sen vertaa, että olisin saanut selville yleisen wc:n sijainnin. Vähältä piti, etten päätynyt omaan rikosromaaniini.”

”Bratislavasta mieleen on painunut muun muassa eräs kohtaaminen bussipysäkillä, kun iäkäs nainen yrittää sinnikkäästi opettaa minulle saksaksi slovakin kielen ääntämystä.”

Mikä kirjoittamisessa kiehtoo ja sytyttää?

”Uudet maailmat.Tunnen itseni elämän löytöretkeilijäksi ja tutkimusmatkailijaksi ajassa… ja kun kirjoittaminen sujuu, on mahtavaa heittäytyä tarinoiden aalloille mielikuvituksen vietäväksi.”

Oletko aktiivinen e-kirjojen tai äänikirjojen käyttäjä? Millä tavoin luet kirjoja?

”Luen painettuja ja sähköisiä kirjoja suurin piirtein yhtä paljon. Kuuntelen myös kirjoja, mutta en rinnasta sitä lukemiseen, se on pikemminkin ihan oma juttunsa, jota voi tehdä samalla kun puuhastelee muuta tai voi palata kuuntelun myötä lapsuuden iltasatujen hetkiin rauhallisen äänen kertoessa tarinaa.”

Mitä kirjoja olet itse lukenut viime aikoina?

”Olen genren suhteen melko lailla kaikkiruokainen – hyvin kirjoitettu ja rakenteeltaan onnistunut kirja sävähdyttää aina. Viimeksi luin kännykästä irlantilaisen Joseph O’Connorin romaanin Star of the Sea, painettuna on menossa David Mitchellin Black Swan Green, Helvi Hämäläisen Lumous ja JP Koskisen Toukokuun tuonen kukat, sähköisenä seuraavaksi Pierre Lemaitren Verihäät.”

Mitä toivoisit vielä saavuttavasi kirjoittajan urallasi?

”Tunnen olevani vasta alussa.”

Kiitos haastattelusta. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

”Yllättäviä käänteitä.”

Kirja-arvio: ”Taina Haahtin Strategi on kerrassaan nautittavaa luettavaa dekkareiden ystäville”

Strategi löytyy myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone