Tabletit ovat kovassa käytössä HIFK:n pelimatkoilla – ”Elokuva rentouttaa ja siirtää ajatukset pois jääkiekosta”

saku salmela hifk

Ammattijääkiekkoilijat ovat viihde-elektroniikan suurkuluttajia. HIFK:n puolustaja Saku Salmela pitää elokuvien ja sarjojen katsomista tärkeänä rentoutumiskeinona hektisen pelikauden keskellä.

Puolustaja Saku Salmelan, 27, aloittaessa pelaajauraansa elokuvia katsottiin pelimatkoilla bussin isoista kuvaputkitelevisioista. VHS- tai dvd-elokuvien hankkiminen oli takavuosina nuorten pelaajien tehtävä.

”Edustan viimeistä pelaajasukupolvea, joka joutui tuomaan leffoja bussiin.  Video- ja dvd-tallenteet piti käydä vuokraamassa ja niitä katsottiin bussiin televisiosta.”

”Jos valitsit huonon elokuvan, sait takuulla kuulla kuittailuja pelireissuilla. Siksi otin mukaan useita vaihtoehtoja, joista pelaajat saivat äänestää suosikkinsa”, Salmela muistelee huvittuneena.

Ajat ovat muuttuneet. Suoratoistopalvelut ovat yleistyneet ja tv-ruudut poistuneet poistuneet busseista. Nyt lähes jokainen pelaaja kuljettaa pelireissuilla mukanaan omaa tablettia tai kannettavaa tietokonetta.

Salmela kuuluu tablet-laitteen käyttäjiin. Elokuvia ja sarjoja katsomalla hän saa ajatukset hetkeksi aikaa pois jääkiekosta.

”Se on tärkeää. Olen huomannut, että mitä vähemmän mieli on kiekossa, sitä paremmin peli kulkee. Ajatukset tulisi keskittää itse peliin, jääkiekkoa ei kannata vatvoa mielessä vapaa-aikana.”

Salmela käyttää katsomiseen muun muassa Netflixiä, Yle Areenaa ja Ruutu-palvelua.

”Viimeksi olen innostunut Narcosista ja The Crown -sarjasta. Suosikkehin kuuluu myös Game of Thrones, mutta sarja on nyt pitkällä tauolla.”

Salmelan mielestä hyvä elokuva sisältää sopivassa suhteessa testosteronia, toimintaa ja komediaa.

Lapsuuden suosikkielokuviksi hän nimeää muun muassa jääkiekkoaiheiset Lämärin ja Miracle on Icen. Myös useat Arnold Schwarzeneggerin ja Sylvester Stallonen elokuvat hän on katsonut useaan otteeseen.

”Viihdyn hyvin myös koukuttavan dokumentin parissa”, hän toteaa.

hifk salmela

Mobiililaitteiden kehittymisen myötä liigakiekkoa voi seurata myös kännykällä. Salmela näkee kehityksen suunnan positiivisena; jääkiekolla on nyt enemmän katsojia kuin koskaan.

Hän kuitenkin korostaa, että paikanpäällä koettua lätkätunnelmaa ei voita mikään – se ei välity ruudun kautta kotisohvalle.

Suoratoistopalveluista on hyötyä myös ammattillisesssa mielessä. HIFK:n pelaajilla on käytössään ohjelma, jonka avulla he voivat katsoa pelkästään oman pelisuorituksensa läpi.

”Suurin osa pelaajista katsoo omat vaihtonsa ottelun jälkeen bussissa tai kotona. Se on erittäin hyödyllinen ohjelma. Aikaa säästyy paljon, kun ei tarvitse kelata koko ottelua läpi.”

HIFK taittaa pelireissunsa bussilla. Poikkeuksena on Oulu, jonne lennetään meno-paluuna. Myös Vaasaan ja Kuopioon lennetään, mutta kotimatka tehdään bussilla.

Salmelan mukaan tunnelma bussissa vaihtelee paluumatkalla sen mukaan, miten peli on sujunut. Voitetun pelin jälkeen juttu lentää, kun taas tappion jälkeen tunnelma on nihkeämpi ja kotimatka tuntuu pidemmältä.

”Kun bussi lähtee vieraspelireissulle Helsingistä, kaikki juttelevat keskenään hetken aikaa. Tunnin jälkeen tulee hiljaista. Osa ottaa päikkärit ja toiset kaivavat esille tablettinsa tai läppärinsä.”

Salmelan mukaan kännykät ovat kuuma puheenaihe pelaajien keskuudessa. Joukkue on jakaantunut laitteiden suhteen kahteen eri leiriin, joiden välinen sananvaihto on usein värikästä kuultavaa.

”Se on lähinnä Apple vastaan muut merkit -tyylistä keskustelua. Osa pelaajista hankkii aina uusimman Applen, mutta itse kuuluun siihen koulukuntaan, jolle riittää edullinen peruspuhelin. Pääasia on, että puhelin toimii hyvin.”

Helsinkiläissyntyinen Salmela teki liigadebyyttinsä Tampereen Ilveksessä vuonna 2014. Sopimusta HIFK:n kanssa on jäljellä tämä kausi.

”Tämä on kiva ammatti. Tavoitteenani on jatkaa pelaamista niin kauan kuin terveyttä ja kysyntää riittää. En uskaltanut unelmoida lapsena, että jääkiekosta tulisi ammattini. Asia realisoitui minulle vasta varhaisella aikuisiällä. Täytyy muistaa, että vain harva pääsee jääkiekkoilemaan työkseen.”

Sm-liigaa voi katsoa Ruutu + -palvelusta. Elisa Viihteen asiakkaille on avattu Ruutu-ohjelmakirjasto suoraan televisioon.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone