Robert Galbraith: Pahan Polku

Robert Galbraith: Pahan polku -Otava 2015, 477s

 Yllättävän paha kirjailija

Harry Potter-kirjailija J.K. Rowling on aloittanut uuden uran dekkaristina. Ensimmäinen, Käen kutsu oli hyvä ja lupaava avaus. Toinen, Silkkiäistoukka onnahti hieman, joten kolmatta odotettiin dekkaripiireissä kiihkeästi ja jopa pelonsekaisin tuntein.

Vähän samaan tapaan kuin Potter-kirjoissa myrkyllinen, pahan verhoama fantasiamaailma synkkeni kirja kirjalta, samoin tekee Rowling/Galbraith aikuisille tarkoitetuissa rikoskirjoissaan.

Pahan polku on paha kirja.

Tarinoiden toinen päähenkilö, yksityisetsivä Cormoran Strike on paha. Hänellä on hurja menneisyys. Hän on vaitelias mies, juo liikaa, haistattaa maailman menolle ja on hankkinut elämänsä aikana paljon vihamiehiä. Ja häneltä on amputoitu toinen jalka.

”Career of Evil”, kirjan englanninkielinen nimi viittaa Blue Öyster Culti-bändin kappaleeseen, jonka Patti Smith laulaa. Yksityisetsivä Striken  edesmennyt äiti oli superbändäri ja naimisissa itsetuhoisen rokkarin kanssa.

Rowling /Galbraith viihtyy rokkimaailman syvissä vesissä. Ja tuntee sen kuviot.

Tarina alkaa raa’alla murhalla. Sitten Striken toimistolle toimitetaan paketti, josta hänen apulaisensa ja kirjojen toinen päähenkilö,  viehättävä Robin, löytää irtileikatun naisen jalan. Mukana on ote Blue Öyster Cult-bändin laulusta.

Strike ja Robin ryhtyvät tunnistamaan jalkaa ja silpomismurhan tehnyttä rikollista. Strike ilman muuta olettaa, että hän on murhaajan varsinainen kohde, mutta selviää, ettei niin olekaan.

Strike tekee listan hulluista murhamiehistä ja epäilyttävistä perverteistä, jotka hän on tuntenut. Ja lista on paha. Siitä löytyy ’tavallisten´’ murhamiesten lisäksi mm pedofiili ja sukupuolielinten silpoja. Sekä edesmenneen äidin hullu narkomaani-rokkarimies, jota syytettiin Striken äidin kuolemantuottamuksesta, mutta vapautettiin yliannostussyytteistä.

Galbraith on nyt viimeistään lunastanut paikkansa rikoskirjallisuuden eliitissä. J.K. Rowlingia rohkeaa valintaa täytyy kunniottaa. Potterien jälkeen hänen ei tarvitsisi tehdä mitään. Mutta tottahan hänen täytyy, koska hän on Kirjailija.  Isolla K:lla!

Jussi Wahlgren

Pahan polku on saatavissa Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

Kommentit suljettu.