Provinssi 2016, torstai-illan tunnelmia – sateen keskellä soi rock

provinssi logo
Provinssin päälavalla Five Finger Death Punch
(Provinssin päälavalla Five Finger Death Punch)

Provinssi torstaina 30.6.2016;

”Olen käynyt Provinssissa 25 vuotta ja Provinssissa sataa aina”. Tämä spontaanisti anniskelualueen jonossa olleen festarivieraan kommentti sisälsi varmasti yhtä paljon sympatiaa kuin turhautuneisuutta. Se myös kertoo, että viime vuonna suuria uudistuksia kokenut festivaali koetaan yhä omaksi – säästä riippumatta.

"Provinssissa sataa aina"
(”Provinssissa sataa aina”)

Tänä vuonna sateisessa mutta lämpimässä säässä aloittanut Provinssi odottaa myyvänsä vähintään lauantain loppuun. Torstain kävijämäärä ylsi 18 000 ja lauantaille odotetaan 30 000 festarijuhlijaa! Nyt voi jo todeta, että uusi paluu ei ole vain mainospuhe, vaan jo torstaina festivaalialue tuntuu kapasiteetin nostosta huolimatta täydeltä. Five Finger Death Punchin ja Nightwishin kaltaiset vetonaulat saivat melkein unohtamaan, että Provinssi on pudottanut rockin nimestään. Vanha henki on tallella, mutta samalla ohjelmisto on monipuolinen ja ajassa kiinni.

Raskaamman rockin vastapainona torstaina soivat heleämmät tuoreet popikonit Anna Puusta Sanniin . Anna Puun hyväntuulisuus ja luonnollisuus vetosi täyteen teltalliseen yleisöä sateen unohtuessa ulkopuolelle. Teltan ulkopuolella Teemu Bergmanin johtama Pää Kii vetosi muihinkin kuin kaltaisiinsa eli Bergmanin sanoin ”vanhoihin ja läskeihin”.

Roskin vastapainona rap näyttää tulleen jäädäkseen Provinssiin. Särre ja Action Bronsonin korvannut Ruger Hauer osoittivat, että erikokoiset rap artistit istuvat hyvin festivaalin ilmeeseen.

Illan suurin ulkomaalainen vieras oli yhdysvaltalainen Five Finger Death Punch, joka keräsi päälavalle runsaasti yleisöä. Tunnelma oli lämmin ja bändin laulaja Ivan Moody tuntui aidosti arvostavan vastaanottoaan. Bändi, jonka kitaristin nimi on Zoltan Bathory ei voi olla läpeensä paha.

Torstain pääesiintyjä oli kotoinen Nightwish, joka on esiintynyt Provinssissa nyt kaikkien laulajiensa kanssa. Jos Tarja Turusen ”oopperalaulu” tai Anette Olzonin tätimäinen pönötys on erottautunut lavalla, Floor Jansen on tehnyt bändistä visuaalisesti yhtenäisen yhtyeen. Visuaalisuuteen oli panostettu myös Provinsissa. Pyrot, pommit ja ilotulitus tulevat kalpenemaan Rammsteinin rinnalla, mutta todennäköisesti Nightwish on polttanut niihin festivaalin yhtyeistä toiseksi eniten rahaa. Bändin setti painottui uudempaan materiaaliin, mikä visuaalisesta näyttävyydestä huolimatta olisi kaivannut pari hittiä lisää nostattamaan tunnelmaa. Eeppinen musiikillinen tarinankerronta ja pitkät kappaleet vaativat veronsa.

IMG_5051

Esiintyjien rinnalle tämän vuoden Provinssissa voisi nostaa onnistuneet alueuudistukset. Festivaalialue on entistä laajempi, mutta pieneen tunnelmaa nostattavaan ohjelmaan saattoi törmätä jatkuvasti. Viihtyvyyteen on selvästi satsattu. Osa viime vuonna hyväksi havaituista uudistuksista kuten maailmanpyörä, köysirata ja No Worries -motelli on jälleen tuotu paikalle. Lähes legendaarisen saarilavan paikalla komeili ravintola-alue, jossa ruokailua siivitti DJ ja futisscreeni. Ruokatarjonnassa on myös vaihtoehtoja makkaraperunoista fine diningiin.

Vanhan Saarilavan paikalta löytyy nykyään ravintola-alue. DJ viihdyttää.
(Vanhan Saarilavan paikalta löytyy nykyään ravintola-alue. DJ viihdyttää kansaa)

rovinssi6

rovinssi7

rovinssi3

(Teksti ja kuvat Tomi Asuintupa)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone