Pohjolan laki -sarjan idea sai alkunsa, kun käsikirjoittaja Juha Karvanen käveli metsässä ja mietti lapsena katsomaansa elokuvaa – yksi kohtaaminen sinetöi koukuttavan sarjan synnyn

Joulukussa Elisa Viihde Viaplayssa julkaistu Pohjolan laki on suomalaiseen lakimaailmaan sijoittuva draamasarja. Teppo Airaksisen ohjaaman ja Juha Karvasen käsikirjoittama sarja avaa oven lakimaailman kulisseissa käytävään kovaan kilpailuun sekä oikeussaleissa nähtäviin koskettaviin ja koomisiinkin oikeustapauksiin. 

Pohjimmiltaan sarja kuvaa ihmisten moraalia, ihmissuhteita ja ison Bensonin lakimiessuvun tarinaa.

Sarjan käsikirjoittaja Juha Karvanen sai idean käsikirjoitukseen vuosikymmenen alussa Mestarit (The Mighty Ducks) -elokuvaa muistellessaan. Elokuvassa asianajaja Gordon Bombay jää kiinni rattijuopumuksesta ja hänet tuomitaan yhdyskuntapalvelukseen. Rangaistuksena hänet määrätään valmentamaan lasten heikko-osaisten jääkiekkojoukkuetta.

”Sain idean metsässä kävellessäni, aloin muistella lapsena katsomaani Mighty Ducksia ja sieltä tuli se lakimies mieleen. Siinä samassa yhteydessä mietin niitä ammatteja ja statuksia, joissa ihminen voi pudota korkealta.”

”Samoihin aikoihin tapasin eräissä juhlissa vastikään valmistuneen lakimiehen. Hän kertoi, että alalla kova kilpailu siitä, kuka pääsee lakifirman osakkaaksi. Se on vähän sama, kun jääkiekkoilija nousee Sm-liigasta NHL:ään”, Karvanen vertaa.

Karvanen oli saanut sarjan käsikirjoitukseen alkukehykset. Sen jälkeen hän kehitti juonen oheen rikosmysteerin.

Lopullisen käsikirjoituksen hän teki yhdessä Tiina TanskasenDaniela Hakulisen ja Anna Brotkinin kanssa. Käsikirjoittajatiimi teki ison taustatyön tutustumalla suomalaiseen lakimaailmaan haastattelemalla alalla toimivia juristeja, vierailemalla lakitoimistoissa ja seuraamalla lukuisia oikeudenkäyntejä.

Karvasen mukaan ohjaaja Teppo Airaksinen vei sarjaa hiukan komediasta kohti vakavampaa draamaa, mikä oli hänen mielestään tyylikäs ratkaisu.

”Aika usein todellisuus on tylsää. Eräs asianajaja sanoikin, että jos sarja tehtäisiin heidän arjestaan, siitä tulisi todella mitäänsanomaton. Hänen mukaansa 90 prosenttia työajasta kuluu paperien lukemiseen ja asioiden tankkaamiseen.”

juttu jatkuu

Lauri Tilkanen nähdään yhdessä sarjan päärooleista.

Sarjassa nähdyissa oikeustapauksissa käsitellään muun muassa ympäristorikoksia, seksuaalista häirintää sekä lasten ja kissan huoltajuuskiistoja.

”Meidän oli nostettava esiin kiinnostavimmat jutut ja nopeutettava aikajännettä. Kävimme käräjäoikeuden istunnoissa. Monissa istunnoissa käsiteltiin asianosaisille isoja, mutta ulkopuoliselle pieniä ja koomisiltakin tuntuneita asioita. Useimmat sarjassa oikeustapaukset perustuvat tositapahtumiin, koska totuushan on tunnetusti tarua ihmeellisempää”, Karvanen päättää.

Katso traileri alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone