Pihka ja Myrsky: Liikaa Jotain Melkein

Ukkosmaineesta tutun Lasse Turusen ja Stellassa soittaneen Heikki Marttilan orkesteri Pihka ja Myrsky on Liikaa Jotain Melkein -abumilla herättänyt varsinkin kirjoittavan median piirissä kovinkin vaihtelevia ajatuksia. Tottahan bändi vaikuttaa ”kaupalliselta” ja helposti sulavalta mutta allekirjoittaneen mielestä Pihka ja Myrsky on selvää jatkumoa Ukkosmaineen elektro-indiepopille ja Stellan sydämelliselle pop-rockille. Orkesteri on populaarimpaa kuin Ukkosmyrsky ja Stellasta mukana on vain parhaat puolet. Suurelta kuulostavaa poppis-rokkia ja voimapoppista sopivan pöyhkeällä tuotannolla – mikäs näistä iloisista viisuista on tykätessä!

Pihka ja Myrsky on nimenomaan härskisti pop-henkinen tapaus. Kitarat puhuvat suhteellisen maltillisesti. Mukana on myös The Arkin mieleen herättävää pirteyttä. Kertosäkeissä on kasarisyntikkaa ja puseroon tarttuvaa poppihattaraa. Sumun läpi alkaa kuin maailmaa parantava ylistysviisu mutta vauhtiin päästyään popsydän valuu suoranaista hunajaa. Taskun pohjalla on naiivin iloluontoinen rakkauden ja nuoruuden ylistys. Raiteiltaan kuulostaa jo naapurilainalta mutta vastustamattoman retrohenkinen The Killers -pastissi Liikaa jotain melkein on suorastaan söpö.

Milloin on aika kuulostaa tukevasti Stellalta. Räväkällä lyriikalla piristetty Kalenteri tuoksahtaa jo liian vahvasti PMMP:ltä. Kylmään veteen on toinen paljonkin PMMP:n suuntaan velkaa oleva siivu. Tyylikäs syntikkaretroilu Valo on matkalla lähestyy Varjot-nimisen orkesterin alavireisiä sävyjä, tosin kertosäkeessä hypätään jo melkeinpä Movetronin kelkkaan.

Pihka ja Myrsky on suurieleistä ja sydämellistä voimapoppista, joka retroilevalla asenteella ripustaa aurinkoa kattoon. Omaperäisyys jää kieltämättä vähäiseksi ja orkesteri liikkuu kovin lähellä laskelmoivan ja yltiövarovaisen perässähiihtäjän latuja mutta allekirjoittanut oli huomaavinaan bändin ulosannista aitoa ja sydämellistä näkökulmaa. Vaikka kertosäe on kevyt, homma tehdään asenteella.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone