Ohjaaja Taavi Vartia löysi uutuussarjan aiheen kotiseutunsa historiasta: ”Kevyttä yläpilveä on suuren yleisön viihdettä”

”Sarja on vahvasti tyylitelty ja omintakeinen maalle sijoittuva draamakomedia. Siinä on kosketuspintaa ja tiettyä todenmukaisuutta, mutta pohjimmiltaan se on suuren yleisön viihdettä.”

Näin kuvailee ohjaaja Taavi Vartia uutta sarjaansa Kevyttä yläpilveä, joka tuli katsottavaksi Elisa Viihteen Aitioon 26.3.

Kahdeksanosainen moderni draamakomediasarja kertoo siskoksista, sukutilasta ja koko Nurmijärven kunnan sekoittavasta tekojärvi- ja hotellihankkeesta. Pääosissa nähdään Elsa Saisio ja Vuokko Hovatta. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Vesa VierikkoElias Westerberg ja Leo Honkonen.

Koko sarja sai alkunsa Taavi Vartian ideasta. Nurmijärvellä syntynyt ja asuva Vartia oli pyöritellyt ideaa tv-sarjasta, jonka aihe sijoittuisi 1950-luvulla lopullisesti kuivatetun Nurmijärvi-nimisen järven ympärille.

Kun Warner Bros -tuotantoyhtiöstä tiedusteltiin, että löytyisikö Vartialta jotain urbaania maalaiskomedia-aihetta, hän esitteli ideansa tuottaja Seija-Liisa Eskolalle ja käsikirjoittaja Laura Immoselle. Vartia vei työparin jopa katsomaan kuivatetun järven pohjaa.

Sen jälkeen Immonen ja Eskola kehittivät kuivatun järven ympärille tarinan ja konseptin, joka myytiin Elisa Viihteelle.

Vartia teki jo aiemmin samasta aiheesta show`n Maria Kuusiluoman ja Turkka Mastomäen kanssa.

”Näytelmän tarina ei ollut sama, mutta lähtötilanteena oli siinäkin, että on tahoja, jotka haluavat palauttaa järven. Se oli jo perusristiriitana niin konkreettinen ja vahva, että sen ympärille oli helppo rakentaa laajempi ympyrä, jossa jopa perheenjäsenet kääntyvät toisiaan vastaan.”

kevyttä yläpilveä 5

Kevyttä yläpilveä -sarja kuvattiin viime kesänä Nurmijärvellä. Vartia yritti jo aiemmin saada kahden pitkän elokuvan kuvauksia Nurmijärvelle.

”Toisella kerralla päädyimme Härmään ja toisella Etelä-Espanjaan. Mutta nyt onnisti”, hän naurahtaa.

”Sarja tuo näkyvyyttä ja nimeä Nurmijärvelle. Oli hienoa kuvata kotipaikkakunnalla. Kesä oli siinä mielessä erikoinen, että minulla ei ole ollut koskaan yhtä lyhyttä työmatkaa. Matka kuvauspaikalle kesti enimmillään vain viisi minuuttia.”

Kevyttä yläpilveä -sarja huokuu sekä nuoruuden intoa että viidenkympin villityksiä, mutta myös molempiin ikäkausiin liittyviä kriisejä. Eläväisessä ja värikylläisessä sarjassa nähdään eri-ikäisiä näyttelijöitä Vesa Vierikon kaltaisista legendoista esikoisroolinsa tekeviin lapsiin.

Kuvauksia edelsi pitkä ja kova karsintaprosessi, jonka aikana Vartia teki kymmeniä koekuvauksia. Muun muassa Rölli-lastenelokuvia ohjanneella Vartialla on pitkä kokemus lapsinäyttelijöiden kanssa työstelystä.

”Lapsinäyttelijöiden kanssa kuvaaminen on täysin erilaista kuin ammattinäyttelijöiden Varsinkin, jos kyseessä on pieni lapsi, niin silloin etsitään luonnerooli ja lapsesta rakennetaan sen roolin ammattiläinen. Lisäksi kuvausten täytyy kiehtovana ja kivana.”

kevytta ylapilvea promo

Vartia kehuu nuoria näyttelijöitä ja nostaa esille esimerkiksi Aida Salon, joka näyttelee Holmin perheen toiseksi nuorinta tytärtä Mimiä.

”Hän on todellinen lahjakkuus, josta kuulemme vielä”, Vartia toteaa.

Seuraavaksi Vartia ohjaa Pertsasta ja Kilusta kertovan elokuvan. Kevyttä yläpilveä -sarjaan hän sanoo olevansa hyvin tyytyväinen.

”Sarja on mitä suurimmassa määrin sellainen, kuin siitä piti tullakin. Minulla oli selkeä mielikuva ja tuotantoyhtiölle kiitokset siitä, että sain vapaat kädet. Lopputuloksesta tuli hyvin paljon ohjaajan näköinen”, hän summaa.

Kevyttä yläpilveä -sarjan kaikki kahdeksan jaksoa ovat katsottavissa Elisa Viihde Aitiossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone