Neil Young tarjoili yli kolmen tunnin elämyksen

Neil Young + Promise Of The Real

3.7.2016, Hartwall Areena, Helsinki

Sunnuntaina Helsingissä 8000 ihmiselle esiintynyt 70-vuotias Neil Young on kovassa kunnossa. Liekö syynä sitten uusi taustayhtye Promise Of The Real vai muut seikat. Joka tapauksessa lavalla nähtiin alituiseen hymyilevä ja rennonoloinen mestari. Kaiken kaikkiaan yli kolme tuntia kestänyt konsertti tarjosi huikean määrän tavattoman kaunista musiikkia sekä roppakaupalla hittejä. Tämän lisäksi Areenalla nähtiin ja kuultiin mestarillista soittoa ja mieletöntä jammailua. Vaikka konsertin tunnelma ei aivan koko aikaa katossa pysynytkään niin yksi vuoden parhaista keikoista oli ehdottomasti tässä.

Neil Young lady

Neil Youngin keikoilla ei ole totuttu näkemään sen suurempaa showta tai sirkustemppuja. Mutta tällä kertaa mukaan oli otettu myös aavistus teatraalisuutta. Konsertin aluksi lavalle asteli kaksi pienviljelijän näköistä naista, jotka kylvivät siemeniä ja hoitivat lavan reunalle aseteltuja kukkasia. Heti tämän jälkeen Young aloitti keikan pianon takaa. After the gold rush sai raikuvat aplodit ja laittoi kylmät väreet kulkemaan pitkin allekirjoittaneen kehoa. Reilun vartin verran konsertin alusta tunnelma oli käsin kosketeltava Niilon esittäessä yksin akustisia helmiään.

Earth-albumilta poimitun kappaleen Mother earth (natural anthem) jälkeen lavalle astelivat miehet suoja-asuissaan ja suihkuttivat lavan kokonaan. Pian tämän jälkeen lavalle saatiin Promise Of The Real, jossa soittavat Willie Nelsonin pojat Lukas ja Micah. Varsin mainion kokoonpanon täydentävät rumpali Anthony Logerfo, basisti Corey McCormick sekä perkussionisti Tato Melgar. Veljesten kaunista stemmalaulua kuultiin keikalla runsaasti. Uuden kokoonpanon myötä moniin tuttuihin kappaleisiin saatiin aivan uudenlaista lähestymistapaa.

Neil Young

Kun toimintaa lavalla seurasi, tuli aika ajoin vahvasti mieleen Neil Youngin toinen yhtye Crazy Horse. Sen verran tutunoloisia poseerauksia ja maneereja lavalla nähtiin. Tällä hetkellä Young tuntuu viihtyvän keikoilla mainiosti itseään huomattavasti nuorempien soittajien kanssa. Sen verran leveä oli miehen hymy jamittelujen aikana. Konsertin aikana useampi kappale venyi uskomattomiin sfääreihin. Down by the river ja Mansion on the hill olivat peräkkäin soitettuina varsin massiivinen kokonaisuus. Myös varsinaisen setin päättänyt Love and only love venyi yli kahdenkymmenen minuutin mittaan.

Vuonna 2015 ilmestynyt, vahvasti poliittinen albumi The Monsanto years jäi kappalelistaa tarkastellessa kovin vähälle huomiolle. Tästä huolimatta konsertin sanoma oli selvä. Vastustakaa tehomaataloutta ja boikotoikaa Monsantoa, joka on amerikkalainen monikansallinen pörssiyhtiö ja tuottaa mm. maatalouskemikaaleja. Suomalaisia Niilo kiitteli siitä, että olemme hänen mukaansa pitäneet maastamme huolta. Minusta meillä suomalaisilla on kuitenkin vielä paljon parannettavaa. Mutta takaisin itse konserttiin. Musiikillisesti mieletön kokemus joka lämmittää vielä pitkän aikaa. Toivottavasti Young säilyy terveenä ja yhtä tuotteliaana vielä useita vuosia eteenpäin. Ja jaksaa ottaa kantaa.

Neil Young

Settilista: After the gold rush/Heart of gold/The needle and the damage done/Comes a time/Mother earth (natural anthem)/From Hank to Hendrix/Unknown legend/Hold back the tears/Only love can break your heart/Human highway/Old man/Words (between the lines of age)/Walk on/Alabama/Down by the river/Mansion on the hill/Everybody knows this is nowhere/Country home/After the garden/Monsanto years/Seed justice/Wolf moon/Love and only love//Cinnamon girl/When you dance, I can really love

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone