Myrkur: M

Tanskalaisen Amalie Bruunin black metal -projekti Myrkur pyrkii tavoittamaan Ulverin ja Darkthronen alkuvoimaista metsäläisyyttä synkän sanoman kyytipojaksi. Oikeastaan Myrkurin luokitteleminen black metal -kategoriaan tiivistää lopputuloksen liian kapeaan karsinaan. Black metal -fanille Bruunin soutava ja huopaava tunnelmanluonti saattaa olla liian hankala pala. Myrkuristä on moneksi – kokonaisuudesta löytyy Pohjoismaisen perinnemusiikin ja folk rockin kaikuja. Myöskään post punk -sävyjä ei tarvitse etsiä kovinkaan tiheällä harjalla. Oikeastaan Myrkurin leimaksi sopisi ennemminkin ’okkultistinen shoegaze-bläkkis’.

Herkän utuiset vokaalit antavat Myrkurin sielunmessulle omalaatuisen tunnelman. Raivoisat black metal -puskahdukset rikkovat arvoituksellista maisemaa, joka piirtyy mieleen Dracula-elokuvan ääninauhana. Okkultistisen rockin ja folk metallin ristisiitos saa parissa siivussa rinnalleen myös maukasta post punk -fiilistelyä. Kaiken taustalla vellova pahaenteinen tummuus ja unenomainen laulusuoritus ovat ainoat pysyvät asiat.

Levyn avaava Skøgen skulle dø osoittaa kättelyssä Myrkurin haasteellisen ulosannin monipuolisuuden. Viisun alku on kuin keskiaikaista hengellistä uskontunnustusta kunnes perinnesoittimien avulla löydetään ison pahan jäljille terävän Darkthrone-skeban avittamana. Hævnen on perinteisemmän hautajaissaaton ja black metallin onnistunut ristisiitos. Onde børn soutaa tyylikkäästi Type 0 Negativen suuntaan. Kaunis pianoballadi Nordlys kuulostaa Tuomas Holopaisen teokselta. Mordet lataa korvat täyteen vimmaista ’metsäläisbläkkistä’. Dybt i skoven on tunnelmallinen post punk -synkistely joka toimii mainiona lähtölaukauksena kipakalle ’shoegaze-bläkkis’ -hekumoinnille nimeltään Skaði.

Myrkur on tunnelmallisen synkkää saattohoitoa, joka harrastaa genrehyppelyä ilman ennalta sovittuja askelmerkkejä. Kauneus ja rumuus samassa paketissa. Myrkurin luoma kaunotar ja hirviö ei availe uusia  ulottuvuuksia mutta onnistuu tuottamaan viihdyttävää synkkyydessä rypemistä.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone