My First Band matkalla maineeseen

My-first-band

Diili Saksan Sonyn kanssa ja albumin julkaisua Saksan lisäksi Sveitsissä ja Itävallassa. Tulevien keikkojen listalta löytyy enemmän ulkomaan kuin kotimaan keikkoja. Kyseessä on My First Band – herättääkö kelloja?

My First Bandin ollessa kyseessä muistetaan aina nostaa esille PMMP-yhteys, tehdään se siis myös nyt. Kolme bändin viidesta hahmosta omaa PMMP-soittokokemusta. Nyt kun asia saatiin alta pois, keskitytään jo vuosituhannen vaihteesta asti vaikuttaneen orkesterin Antti Koivulaan (laulu), Heikki Kytölään (rummut) ja Juho Vehmaseen (basso). My First Bandin kolmas albumi markkinoilla. Mitä uutta ja ihmeellistä, pophenkistä tartuvuutta edelleen tarjolla?

– Edellisen vuonna 2011  julkaistun Mercury & Glitter -levyn juttu oli  live-energian tallentaminen äänitteelle dogmaattisesti ikään kuin  keikkatilanteena. Nyt julkaistua Corazon-levyä taas lähdettiin tekemään päinvastaisista lähtökohdista. Biisit ja tekstit edellä vailla  ennakkoasenteita tai rajoitteita tuotannollisten ratkaisuiden suhteen, toteaa H.Kytölä.

Vaikka Corazon on tuotetumpi, on se bändin mukaan myös herkempi ja dynaamisempi kuin edeltäjänsä. Kokonaisuus on myös siinä mielessä monipuolisempi että levyllä kuullaan kaikkien bändin jäsenten säveltämiä biisejä.

– Oli tosi erilaista alkaa tekemään kappaleita tekstit ja  kappaleiden ideat edellä. Näin jälkeenpäin se tuntuu hassulta, itselle  tuosta tekotavasta tuli ainakin tosi tärkeä. Käytännössä se tarkoitti  sitä, että saatettiin sähköpostiketjuissa keskustella vielä  olemattomasta kappaleesta pitkäänkin, hioa tekstiä eteenpäin ja  kappaleen aihetta pitkälle ennenkuin yhtään juttua oli biisiin  sävelletty.  (A.Koivula)

Jonkinasteinen muutos on myös syntikkavoittoisempi yleissoundi. Kitarapainotteinen rock on albumilla oikeastaan vain yhden kappaleen, Freedom fighterin varassa. Mutta onko kitaralle luvassa jatkossa lisätilaa, vai puhutaanko ”ohimenevästä vaiheesta”?

Bändin sanoin levyn elektronisempi ja syntikkavoittoisempi ote johtuu osittain siitä että sovituksia rakenneltiin enemmän studiossa kuin treenikämpällä. Kitaralle etsittiin myös uudenlaisia käyttötapoja. Kitara soi levyllä usein sämplättynä tai ”isolla kauhalla prosessoituna”.

– Sähkökitaralla on itse asiassa levyllä äänivaltaa paljonkin, mutta sen rooli on monipuolisempi ja arvaamattomampi. Perinteinen rock-kitara on kieltämättä vähemmällä. Tulevaisuudessa varmaan pyritään entistä monipuolisempaan ja avoimempaan ilmaisuun, eikä näin ollen mitään rajoittavia linjavetoja soundien suhteen ole vielä olemassa. Yksi asia on varma. Tanssittavuus pysyy! (H.Kytölä)

Allekirjoittanut oli aistivinaan levyltä myös hienoisia The Ark-vaikutteita. Bändi ei huomiota allekirjoita, vaikka myöntävät Ola Salon porukan parhauden. Tietoisesti markkinarakoa ei kuitenkaan etsitä.

– Ark oli loistava bändi, mutta  ei missään nimessä ole ollut referenssinä levyä tehdessä. Yksi yhdistävä tekijä on varmaan tietynlainen mahtipontisuus ja häikäilemättömyys. En usko, että ainakaan peesaamalla tietoisesti mitään jo olemassaolevaa bändiä päästään takomaan markkinarakoa. (H.Kytölä)

A.Koivula tosin toteaa The Arkin glamrockin sopineen paremmin My First Bandin edellisen albumin rinnalle. Molemmista orkestereista löytyy kukkoilevaa mahtipontisuutta.

– Seuraavaa isoa juttua tai markkinarakoa on turha yrittää miettiä, se osuu väärin joka tapauksessa. Parempi luottaa siihen ikuisesti olemassa olevaan markkinarakoon, eli että hyville biiseille on aina kysyntää. (A.Koivula)

Corazon-albumin tuottajana, kuten myös edellisen albumin kohdalla, vaikutti Sami Baldauf. Vaikka mies on tuttu jo vuosien takaa, tällä kertaa tuottaja otti suuremman vastuun albumin taiteellisesta toteutuksesta. Myös sävellysten osalta tuottaja toi kokonaisuuteen oman panoksensa – ilman Baldaufin osuutta lopputulos olisi hyvinkin erilainen.

– Meillä on pitkä historia tuottajamme Sami Baldaufin kanssa. Yhteistyö on varmasti ohjannut bändiä tavoilla joita emme enää edes tiedosta. Corazonin kohdalla Samin kädenjälki kuuluu erityisen paljon. Tuottaja on ollut mukana niin biisinteossa, esituotannossa kuin itse äänitys- ja miksausvaiheessa. Yhteinen visio on löytynyt ja kiteytynyt satojen sähköpostikeskustelujen ja studiokaljoittelufilosofointien tuloksena. (J.Vehmanen)

My-First-Band-_promo-2

Levyn myötä bändillä on luvassa merkittäviä keikkoja Keski-Euroopassa Sunrisen Avenuen seurana. Sunrise Avenue on nykyään todella suuri nimi saksaa puhuvissa maissa. My First Band pääsee jälleen todelliseen näyteikkunaan ja luvassa on keikkoja suurelle yleisölle.

-Sunkkareilla on tällä hetkellä saksankielisessä Euroopassa suurempi  suosio kuin millään Suomalaisella bändillä on koskaan ollut.  Lämmittelybändin rooli taas mielletään Suomessa eri tavalla kuin monessa muussa maassa. Esimerkiksi Keski-Euroopassa yleisöstä 95% saapuu keikkapaikalle ajoissa ja ottaa kaikki esiintyjät vastaan  kiinnostuneena. Meidän keikan näki helmikuun rundilla yhtään liioittelematta n.100 000 silmäparia. Tässä kohtaa on siis mahdollisuus jättää yleisöön joko hyvä tai huono vaikutelma. Me ollaan mielestämme onnistuttu erittäin hyvin tuolla. (H.Kytölä)

– Areenat ovat tautisen isoja. Käsittääkseni vielä isompia kuin helmikuussa. Mukana on myös yksi oma festivaalikeikka (Novarock) Itävallassa + tietenkin Suomen keikat. Syksyllä tehdään oma klubikiertue Euroopassa, sekä keikkaillaan Suomessa. (H.Kytölä)

– Novarockin keikasta olen tosi innoissani. On tajutonta päästä  soittamaan yhdelle Euroopan suurimmista festareista yhdessä Iron Maidenin, Black Sabbathin ja David Hasselhoffin kanssa! (A.Koivula)

Mikä on My First Bandin ehdoton vahvuus, jonka avulla pärjätään myös maailmalla?

– Sanoisin ensisijaisesti Live. Meillä on pitkä yhteissoittotausta ja kokemus isoista keikoista Suomessa aikaisempien bändien kanssa. (H.Kytölä)

Teette kesällä pari festarikeikkaa Suomessa, toinen Vääksyssä (Kanavarock) ja Turussa (DBTL). Miten kotimaisille festarikeikoille on riittänyt kysyntää?

– Lisäksi on myös Karmarock Harjavallassa, sekä joku vielä julkistamaton…Harmi kyllä joillekin isoillekin festareille jouduttiin sanomaan ei jo sovittujen Eurooppa-aikataulujen takia. (H.Kytölä)

My First Band tuntuu olevan kuin luotu Euroviisulavalle, kommenttia!

– Näin olen kuullut. Tällä hetkellä ei ole aktiivisesti suunnitelmissa. Kosketinsoittajallamme Heikki Puhakaisella tuntuu olevan skismaa viisujen kanssa, joten ensin täytynee pehmitellä hänet ajatukselle. (H.Kytölä)

– Tätä on tosiaan kuullut. Euroviisukansahan etsii kaiketi täydellistä showta ja täydellistä biisiä joten tämä täytyy ottaa kohteliaisuutena! Itsellä ei ole kauheita hinkuja siihen sirkukseen, mutta en missään tapauksessa ole kieltokannallakaan. Mistä sitä koskaan tietää? (A.Koivula)

Onko bändin taiteellinen vapaus myytävänä (ja mihin hintaan)?

– Ei ole tietääkseni myytävänä. Haluamme pysyä musiikillisesti liikkeessä ja suhtaudumme avoimesti tulevaisuuteen. (H.Kytölä)

– Ei ole myytävänä. Meillä ei ole kuitenkaan mitään kaupallisuutta vastaan. Näkemyksemme mukaan kaupallisuus syntyy laadukkaan ja mielenkiintoisen sisällön kautta. Haluamme toki myydä musiikkiamme, mutta emme tee kompromisseja sisällön kanssa eikä etiikkamme ole kaupan. (J.Vehmanen)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone