Mesta.net tapasi Olen suomalainen -elokuvan tähdet Kari Tapion muistomerkillä

Mesta.net kävi Suonenjoella Kari Tapiosta kertovan Olen suomalainen -elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Olemme Suonenjoen torilla, jonka laidalla on kivestä veistetty Kari Tapion muistomerkki. Sen kylkeen on kirjailtu Myrskyn jälkeen -kappaleen kertosäkeistön sanat. Tällä paikalla toimi väliaikainen sairaalarakennus, jossa Kari Tapio syntyi vuonna 1945.

Tässä lähettyvillä sijaitsevat Kari Tapiolle rakkaat paikat: kalaisa Iisvesi, hyppyrimäen monttu sekä metsäpolut, joissa hän ajeli mopollaan.

Kari Tapio kunnioitti savolaisjuuriaan. Hän muisteli usein julkisuudessa lämmöllä nuoruusvuosia Suonenjoella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

matti ristinen olen suomalainen 5

Kari Tapion roolissa nähtävä Matti Ristinen ei muista käyneensä aiemmin Suonenjoella. Kärsämäellä varttunut  Ristinen on itsekin ”pienen kylän poikia”. Kari Tapion tavoin hänkin lähti nuorena miehenä pikkukylältä maailmalle tavoittelemaan unelmiaan.

”Ajattelen Karia inhimillisenä ihmisenä, jolla oli suuri lahja, jonka eteen hän teki valtavasti töitä. Hän oli duunarin peruskuva, jonka takia hän oli erittäin rakastettu. Se työ kuului hänen äänessään”, pitkään Helsingissä asunut näyttelijä toteaa.

Ristinen uskoo, että jokainen katsoja löytää oman kosketuspinnan Olen suomalainen -elokuvasta.

”Roolissa kiinnostivat minua myös 1970 ja 1980 -luvut, joista ei ole tehty kovin paljon ajankuvia.  Silloin sukupuoliroolit olivat konservatiivisempia. Miehen oli lähdettävä töihin ja naiset jäivät kotiin hoitamaan lapsiaan. Mitä ihmiset ajattelivat silloin?”

Ristinen sai valmistautua rooliinsa poikkeuksellisen kauan, noin puolitoista vuotta. Hän yritti  omaksua Karti Tapion puhetavan ja harjoitteli fyysistä esiintymistä karaokessa.

”Tapasin musiikkiammattilaisia ja selvitin, miksi hänestä tuli kirkkain tähti. Esimerkiksi Liikasen Ekin kanssa juttelimme tuntikaupalla. Hänellä oli paljon tarkkoja muistoja. Tämän elokuvan parissa ihmisillä oli tarve puhua asioista kaunistelematta. Asioista on puhuttu niin kuin ne ovat tapahtuneet. Sen tuntui hienolta.”

Jatkuu kuvan jälkeen…

talvikki eerola

Talvikki Eerola esittää elokuvassa nuorta Piia Viheriävaaraa. Eerola kertoo saaneensa vapaat kädet rooliinsa suhteen. Hän valmistautui siihen muun muassa lukemalla ja katsomalla Piian ja Karin haastatteluja ja kotivideoita.

Olen suomalainen on pohjimmiltaan rakkauselokuva, joka kertoo 45 vuotta kestäneestä avioliitosta. Eerola kertoo pohtineensa, mikä oli se liima, joka piti heidät yhdessä.

”Piian rakkauden määrä teki minuun suuren vaikutuksen. Hän seisoi aina miehensä vierellä, vaikka vastoinkäymisiä riitti. Hän ei luovuttanut, vaan uskoi aina, että jonain päivänä asiat järjestyvät. Mietin paljon, mistä hän sai sen voiman.”

”Heillä oli samanlainen huumorintaju. Se oli varmasti suuri voimavara”, Eerola pohtii,

Jatkuu kuvan jälkeen…

olen suomalainen ryhmä
Ohjaaja Aleksi Mäkelä, näyttelijät Matti Ristinen ja Talvikki Eerola sekä Kari Tapion poika Joona Jalkanen kävijät ennen elokuvan ensi-iltaa Suonenjoella.

Ohjaaja Aleksi Mäkelä otti elokuvan henkilökohtaisena ja löysi itsestään samoja puolia kuin Kari Tapiosta.

”Olen viisikymppinen perheenisä, taiteilija ja tuurijuoppo. Elokuvan tekeminen oli huomattavasti helpompaa saman kokemusmaailman ansiosta, tiesin mistä puhuin”, Mäkelä toteaa.

Elokuvassa kurkistetaan myös musiikkibisneksen kulisseihin. Mäkelä toteaa, että viihdemaailma on muuttunut paljon vuosien saatossa.

”1980-luku oli kosteaa aikaa. Ja vielä 1990-luvullakin kuvauspaikalla haisi usein viina, mutta ei enää. Nyt ilmapiiri on muuttunut ja dokaamiseen puututtaisiin. Ja hyvä niin. Eikä sitä jaksaisi enää riekkua ja tehdä töitä yhtäaikaa”, hän naurahtaa.

olen suomalainen joona ja matti (2)
Joona Jalkainen ja Matti Ristinen kävivät Kari Tapion muistomerkillä.

Joona Jalkasen mukaan elokuva on realistinen kuvaus hänen isästään. Hän kokosi elokuvaa varten kotivideoita, valokuvia ja rakkaus- ja fanikirjeitä.

”Elokuvassa ei ole mitään keksittyä. Isä ura ja elämänkaari sopivat hyvin elokuvaksi sellaisenaan. Olen nähnyt elokuvan kaksi kertaa. En ole pystynyt vielä rekisteröimään kaikkea”, hän sanoo.

Jalkasen mukaan elämäkertaelokuva oli tapetilla jo hänen isänsä eläessä. Tosin eri tekijöiden toimesta kuin nyt.

”Meihin oltiin yhteydessä jo 2000-luvun taitteessa. Isäni oli epäileväinen, että riittääkö hänen tarinansa elokuvaksi. Asia jäi hautumaan. Myöhemmin puhuimme elokuvasta äitini kanssa. Se oli hänen haaveensa, joka saatettiin nyt maaliin.”

Olen suomalainen sai ensi-iltansa 13.9.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone