Matti Ristinen kertoo yhden merkittävän syyn Kaikki synnit -sarjan menestykseen: ”Ilman sitä, koko sarjaa olisi ollut mahdotonta tehdä”

Matti Ristinen näyttelee suositussa Kaikki synnit -rikosdraamasarjassa vanhempaa konstaapelia Jussi Ritolaa, joka on asunut ja työskennellyt koko ikänsä Varjakan lestadiolaiskylässä Pohjois-Pohjanmaalla.

Mika Ronkaisen ohjaaman sarjan toinen kausi sai ensi-illan torstaina Elisa Viihde Aitiossa ja elokuvateattereissa kautta maan.

Ristisen esittämän Ritolan rooli on tousella kaudella isompi. Juoni on punottu pitkälti hänen henkilökohtaisen kujanjuoksunsa ympärille: avoliitto rakoilee, suhde äitiin kipuilee ja isän traagisen kuoleman aiheuttama trauma puskee läpi. Samalla pitäisi ratkoa paikkakuntaa kuohuttava kaksoismurha.

Ristisen mukaan rooli oli haastava tehdä.

”En usko, että olisin ammattitaidollisesti ollut nuorempana valmis tällaiseen rooliin. Se vaati kypsyttelyä. Psykologin draama on hankala näytellä. Ajatuksen pitää riittää pitkälle ja samalla on osattava luottaasiihen, että se myös näkyy”, Ristinen pohti sarjan lehdistötilaisuudessa Helsingin Tennispalatsissa.

juttu jatkuu

Kaikki synnit -sarja sisältää runsaasti kohtauksia, joissa mennään ihmismielen pimeimpiin syövereihin. Ristisen mukaan kohtauksiin valmistauduttiin huolella.

”Erityisen tärkeätä tässä tuotannossa oli se, että toisin kuin yleens on tv-sarjojen kuvauksissa tapana, meille annettiin mahdollisuus harjoitella ennen kuvauksia. Ilman sitä koko sarjaa olisi ollut mahdotonta tehdä. Meillä oli tosi hyvä treenikausi, jossa jokaisen roolin kaari käytiin tarkoin läpi.”

juttu jatkuu…

Ristisen mukaan yhteiset harjoitukset toivat kuvauksiin paineettumuuden.

”Sain käydä jokaisen vastanäyttelijän kanssa läpi kaikki kohtaukset ennen kuvauksia. Jos joku puhuu, että sarja oli kallis, niin ainakin tässä kohtaa raha käytettiin oikeaan kohteeseen.”

Kuvitteellisessa Varjakassa eletään puhumattomuuden kulttuurin ja valheen ristiaallokossa.

”Sarjassa erilaisilla arvoilla ja maailmankatsomuksilla varustetut ihmiset yrittävät tulla väkisin toimeen keskenään, joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdostaan.

Ristinen on kotoisin Kärsämäeltä Pohjois-Pohjanmaalta. Hän ei tunnista, että omassa kotikunnassa olisi ollut Varjakan kaltaista vastakkaniasettelua lestadialaisten ja ei-lestadiolaistan kesken.

Jotain samaa löytyy hänen mukaansa kaikilta pieniltä paikkakunnilta.

”Toisin kuin suurissa kaupungeissa, pienellä paikkakunnalla ei ole pakopaikkaa ja kaikki tietävät toistensa taustat. Ja jos joku ei tiedä, joku kertoo sen hänelle hyvin mielellään.”

Ristinen on näytellyt näyttelijän urallaan myös lääkäriä ja pappia, mutta konnan rooli on vielä tekemättä.

”Ehkä saan konnan rooleja sitten, kun naama on vieläkin rupsahtaneempi”, Ristinen myhäilee.

Kaikki synnit toinen kausi on katsottavissa Elisa Viihde Aitiossa ja muun muassa Finnkinon teattereissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone