Marko Kilpi kertoo, millaisena jää mieleen kirjavuosi 2020: ”Aivan kuin se olisi tapahtunut jossakin toisessa todellisuudessa”

Mesta.netin kirjasivuston juttusarjassa fiilistellään joulua, summataan mennyttä ja kännetään katsetta kohti seuraavaa vuotta. Viimeisenä vuorossa on dekkaristi ja kansanedustaja Marko Kilpi.

Millaisen jää mieleen kirjavuosi 2020?

Kirjavuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen, kuten vuosi muutenkin. Ei ole ollut tavanomaisia esiintymisiä, ei kirjamessujakaan, jotka ovat vuoden tapahtumallisesti alalla vuoden kohokohtia, joissa tapaa valtavasti lukijoita ja kirjailijakollegoita. Koska tilaisuuksia ei ole ollut, omankin kirjan julkaisu on tapahtunut hyvin vähäeleisesti, aivan kuin se olisi tapahtunut jossakin toisessa todellisuudessa, johon minulla ei ole ollut mitään asiaa. Kirjojen myynnissä on tapahtunut kasvua, joka on tietysti miellyttävä asia, äänikirjojen puolella hämmästyttävä kasvukehitys vain jatkuu ja se taas puolestaan muokkaa yhä väkevämmin koko alaa. Juuri sain tiedon, jonka mukaan Undertaker-sarjani ensimmäistä osaa on ladattu Elisa Kirjan kautta pelkästään tänä syksynä jo yli 10 000 kertaa. Se on hämmentävän paljon, kun ottaa huomioon, että kyseessä on nykymittapuun mukaan vanha kirja. Tällä hetkellä olen rakentelemassa sarjan viidettä teosta.

Mitä aiot lukea joulupyhinä?

Kerta Hotakaisen uutuus tuli jo käsiteltyä, tulee käsiteltyä Yuval Noel Hararin Sapiens. Sen olen jo aloittanutkin, joten uskoisin sen livahtavan joulunpyhinä.  

Kerro rakkain jouluperinteesi, josta et halua luopua?

Joulun viettoa perheen kanssa. Sitä ei mikään voita. Meillä on neljä lasta, joista kolme on jo aikuisia ja neljäskin pian täysi-ikäisyyden saavuttaa. Iän karttuessa myös joulut muuttuvat, mutta se läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunne vain säilyy ja tietyllä tavalla jopa jalostuu. Jouluisin se on kukkeimmillaan.

Entä mitä odotat tulevalta vuodelta?

Edessä on monessa mielessä hyvin erikoinen ja haastava vuosi. Vahva tunne on, että vaikka siellä odottaa rajuja vaikeuksia, odottaa siellä myös ratkaisuja ja helpotusta tähän vaikeaan aikaan. On hyvä, että on olemassa jonkinlainen päämäärä, muutoin elämä olisi yhtä päämäärätöntä sumussa harhailua. Kesään mennessä moni asia on toisin. Elämä voittaa. Vuosi tulee olemaan myös hyvin työteliäs. Eduskunnassa maan asioita hoitaessa puuhaa riittää, mutta syksyllä ilmestyvä seuraava kirja pitää huolta siitä, että vapaa-ajan ongelmia ei tule, jos sitä vapaa-aikaa sattuu olemaan. Seuraava Undertaker-kirja on sarjan viides ja siinä sukelletaan syvälle tämän tarinakokonaisuuden ja samalla pahuuden ytimeen.

Kuva: Juha Metso

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone