Maria Sid pitää Kaikki synnit -sarjan käsikirjoitusta poikkeuksellisen onnistuneena – ”Itkin lukiessani sitä”

Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuva rikosdraamasarja Kaikki synnit sai ensi-iltansa Elisa Viihteessä huhtikuussa.

Maria Sid näyttelee sarjassa helsinkiläistä rikostutkija Sanna Tervoa, joka matkustaa kesän ajaksi pohjoiseen tutkimaan pienessä Varjakan lestadiolaiskunnassa tapahtuneita keski-ikäisten miesten murhia. Mukaan lähtee nuorempi kollega Lauri Räihä (Johannes Holopainen), joka on kotoisin Varjakasta ja palaa sinne kymmenen vuoden jälkeen.

Maria Sid yllättyi positiivisesti, kun hän sai luettavakseen sarjan käsikirjoituksen. Mika Ronkaisen ja Merja Aakon tekemä käsikirjoitus teki häneen niin suuren vaikutuksen, että hän luki sen putkeen ja vielä toistamiseen.

”Käsikirjoituksen lukeminen oli minulle vahva tunnekokemus. Itkin paljon sitä lukiessani ja näin tapahtuu minulle tosi harvoin. Toivon, että sama tunne välittyy katsojille”, Maria Sid kertoo.

All the Sins

Käsikirjoitus oli hänestä monessa mielessä erikoinen ja kiehtova. Erityisenä hän pitää sitä, että kahden päähahmon, Sanna Tervon ja Lauri Räihän, koko elämänkaaret oli saatu mahtumaan tarinaan.

Rooli oli Sidille yksi uran haastavimmista. Roolihahmossa yhdistyivät itsensä kovettama rikospoliisi, villisti juhliva sinkkunainen sekä hermoromahduksen partaalla oleva äiti, joka on ryssinyt läheiset ihmissuhteensa.

”Sanna Tervo oli mielestäni hienosti kirjoitettu ja hyvin erikoinen naisrooli. Näytellessä minun täytyi välillä ajatella olevani mies, koska sain siten oikeanlaisen tunteen.”

Sid on saanut roolista paljon katsojapalautetta.

”Palaute on ollut myönteistä. Monet ovat sanoneet, että rooli on räväkkä ja voimaannuttava. Tuollaista on mukava kuulla”, hän toteaa.

Kaikki synnit kuvaa lestadiolaisyhteisön elämää pienessä maaseutukirkonkylässä. Ennen kuvauksia Sid teki taustatyötä tutustumalla lestadiolaisuuteen.

”Tietyllä tavalla uskollinen yhteisö on hyvin mielenkiintoinen. Yhteisössä elävä ihminen kokee olevansa turvassa. Mutta hänet eristetään yhteisön ulkopuolelle, se satuttaa häntä todella paljon.”

Sarjassa Sanna Tervo saapuu ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomeen. Myöskään Sid ei ollut aiemmin käynyt Oulun seudulla.

Ohjaaja Ronkaisen toivomuksesta hän saapui Pohjois-Pohjanmaalle vasta kuvausten alkaessa, jotta kuvaustilanne olisi mahdollisimman aito.

All the Sins

Kaikki synnit -kuvaukset kestivät kesäkuun alusta elokuuhun. Pohjoisen kaunis luonto ja yöttömät yöt tekivät Sidiin suuren vaikutuksen.

”Kokemus oli uskomaton. Saatoimme kuvata valoisina kesäöinä koko yön. Pohjoisen öissä on oma kauneutensa. Kuvasimme paljon pelloilla ja pikkuteiden varsilla. Maiseman laakeus teki minuun vaikutuksen. Sen ääressä ihminen tuntee itsensä aika pieneksi”, hän kuvailee.

Tukhoman liepeillä asuva Sid totesi kuvausten jälkeen, että pala sydäntä jäi Pohjois-Pohjanmaalle.

”Kuvausten päätyttyä sieluuni tuli pienoinen haikeus. Kun palasin kotiin Tukholmaan, kontrasti Varjakan peltoihin oli aika suuri ja kotona oleminen vaati totuttelua.”

Kaikki synnit on saamassa toisen tuotantokauden. Paluu Varjakkaan on edessä.

 

Kaikki synnit on katsottavissa Elisa Viihteen Aitiosta.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone