Maija Vilkkumaa: Aja!

Koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen menestyksen aallonharjalla taiteillut Maija Vilkkumaa ajoi itsensä nurkaan, homma ei kehittynyt. Vanhan bändin kanssa pyörittiin kehää. Muutaman vuoden tauko on pudottanut kuvioista rockin sähköiset lyömäsoittimet ja meno on yllättäen pophenkisempää tyylittelyä. Ensimmäisen biisin kohdalla ihmettelee, onko soittimeen eksynyt vaikkapa Paula Vesalan soolotuotos. Onnea-kappale kasvaa ja kehittyy stadionmittaiseksi Coldplay-hekumoinniksi ja tutun Vilkkumaan tunnistaa niin lyriikasta kuin lähestymistavasta. Vain bändi puuttuu.

Vilkkumaa on tehnyt yhteistyötä Sannin ja Kasmirin kanssa hittejä tuottaneen Henri Salosen kanssa. Soundimaailmaa voi osaltaan haarukoida edellämainittujen artistien suuntaan. Paikoin taustalle sotketaan turhankin puolihuolimattomasti vokooderia ja ’mikkihiiri-ääniä’ – turhaa sälää. Tunnelma on ennemminkin kevyt vaikka Vilkkumaa olisi voinut iskeä tiskiin muutaman kipakan electroclash-irvistelyn. Levyn nimibiisi Aja! lähtee kertosäkeen kohdalla lentoon, maino veto. Kissavideoita on ilmeisen tarkoituksellinen ’hattarapääpoppis’. Lissu ja mä testailee retroilevampaa soundia, Kelalta on kasaria lainassa. Teksti on kovin tuttua Vilkkumaata – montako näitä on jo kuultu. Kenen sylissä istuit on ehkä selkeimmin ’vanhaa Vilkkumaata’, pöytälaatikkolöytö? Soundimaailma on onnistuneen hämyinen.

Parempii aikoja on aitoa dancepoppia – tekstissäkin on hieman erilaista, ytimekkäämpää Vilkkumaata. Onkse väärin tuo esille jälleen liiankin tutuksi tullutta, ilmiselvää  Vilkkumaa-sanailua. Bonnie & Clyde on klisee alusta loppuun mutta levyn päättävä tummasävyinen tilitys En kadu hetkeäkään on osoitus kohtalokkaammasta Vilkkumaasta. Sannin levyltä tuttu ’mikkihiirisäksätys’ särähtää korvaan mutta biisiin tekstissä on arkirealismia lainaavaa särmää. Tätä lisää!

Maija Vilkkumaan Aja! vaikuttaa aluksi selkeältä irtiotolta entiseen mutta tarkempi huomiointi osoittaa tuttujen pisteiden ja välimerkkien olemassaolon. Sähköisten särösoittimien puute tuo Maijan äänen paljaampana esille. Jos Maijan lauluääni tai sanoitukset ovat ongelma, se on ongelma myös Aja!-levyllä. Vilkkumaa on saanut kuitenkin uutta virtaa popimmasta olomuodostaan. Kaavaa olisi voinut rikkoa vielä rajummin. Useimmat kappaleet olisivat perus-Vilkkumaata sähköisten soittimien kanssa esitettynä. Mutta huomio kiinnittyy juuri väripilkkuihin, joista heijastuu erilainen Maija.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone