Leffa-arvio: ”Reese Witherspoon osti kirjan filmausoikeudet jo ennen teoksen ilmestymistä”

Wild_800a

Wild – villi vaellus. Ohjaaja: Jean-Marc Vallée. Pääosissa: Reese Witherspoon, Laura Dern. 116 min. K-12.

Luonnon armoille vapaaehtoisesti antautuvista arkeensa kyllästyneistä kaupunkilaisista kertovista elokuvista, kuten Erämaan armoilla (2007), Eat Pray Love (2010) ja Tracks 2013, on viime vuosina tullut suorastaan Hollywoodin valtavirtaa. Trendiä jatkaa Wild – villi vaellus, joka perustuu yli 30 kielelle käännettyyn Cheryl Strayedin muistalmateokseen. Käsikirjoitukseksi sen on muokannut brittikirjailija Nick Hornby.

Elokuvan nimi viittaa paitsi luontoon myös päähahmonsa kesyttömään luonteeseen. Avioero ja äidin kuolema ajoivat Straydein 1990-luvulla huonoon jamaan, jota varjostivat holtiton seksielämä ja heroiiniriippuvuus. Irrottautuakseen ongelmistaan selviytymistaidoton nainen päätti vaeltaa Meksikon rajalta Kanadaan asti kulkevan 1800-kilometrisen reitin pelkkä reppu seuranaan.

Pullean rinkan lisäksi Strayed kantaa mukanaan kaipuun, surun ja häpeän tunteita, joiden käsittely nousee Wild – villissä vaelluksessa fyysisiä esteitä ja rajoituksia suuremmaksi teemaksi. Rankka vaellus muodostaa kehyskertomuksen, jota halkovat kronologisen järjestyksen rikkovat takaumat. Niiden avulla päähahmon motiivit henkiselle matkalle avataan kiinnostavammin ja tarkemmin kuin hyvin vastaavanalaisen tositarinan kertoneessa ja samana vuonna ilmestyneessä Tracksissa.

Keskeisin hahmo Strayedin muistoissa on edesmennyt äiti, joka säilytti positiivisuutensa ja elämänuskonsa sairaudesta, köyhyydestä ja kokemastaan väkivallasta huolimatta. Laura Dernin ansiokkaasti tulkitsema äiti kulkee muistojen kautta tyttärensä rinnalla henkisenä oppaana.

Pääosassa nähtävä Reese Witherspoon osti Strayedin kirjan filmausoikeudet jo ennen teoksen ilmestymistä, joten roolivalinnasta tuskin on käyty pitkää keskustelua. Sille löytyy kuitenkin muitakin kuin tekijänoikeudellisia perusteita. Whiterspoon välittää Oscar-ehdokkuuden tuoneessa suorituksessaan Strayedin vaelluksensa aikana kokemat fyysiset ja emotionaaliset tuskat uskottavasti. Hän on kuitenkin vähemmän uskottava esittäessään teini-ikäistä Strayedia. Se ei johdu 38-vuotiaan näyttelijän taidoista vaan iän tuomista fyysisistä rajoitteista.

Jean-Marc Vallée jatkaa Dallas Buyerin Clubista (2013) tuttua visuaalisesti pelkistettyä tyyliään, jonka avulla hän välttää patetian ja suureellisuuden mahtavista maisemista ja suurista emootioista huolimatta.

J. K. SILVENNOINEN

Leffan voi vuokrata Elisa Viihteen Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone