Kristina Ohlsson: Lotus Blues

kansi lotus

Kristina Ohlsson – Lotus Blues
WSOY 2016, 374s

Chandlerin jalanjäljissä

Kristina Ohlsson on kirjoittanut ennenkin rikosromaaneja. Nyt hän kuitenkin on ottanut uuden, kovemman suunnan. Lotus blues on monella tapaa klishemäinen dekkari. Ohlssonin päähenkilöllä on kirjallisuuden historiassa monta esikuvaa, aina Raymond Chandlerin Philip Marlowesta, Dashiell Hammetin Sam Spadeen.

Kristina Ohlsson osaa kirjoittaa jännitettä ja yllätyksellisyyttä. Hän on taitava juonen kehittäjä ja erilaisten ongelmien asettelija. Lukijaa hellitään, tai pidetään kuristusotteessa, kauhunsekaisilla käänteillä ja kovaksikeitetyillä raakuuksilla.

Bobby T saapuu Martin Brennerin toimistolle Tukholmassa huonon sään saattelemana. Bobbylla on mystinen rikosvyyhti esitettävänä Martinille. Bobbyn sisko Sara on todettu syylliseksi viiteen murhaan, Ruotsissa ja Amerikoissa. Sara on murhat jopa tunnustanut. Mutta ennen vankilaan joutumista Sara ehtii tappaa itsensä. Tai siltä ainakin vaikuttaa. Bobby haluaa Martin Brennerin selvittävän, oliko hänen siskonsa syyllinen murhiin ja tappoiko hän todella itsensä. Kadoksissa on myös Saran poika, Mio.

Martin Brenner on siis rikoskirjallisuudesta tuttu, rento, menestyvä, naisiin menevä ja älykäs lakimies ja etsivä. Hän elää luksuselämää ja voi valita ne jutut, jotka ottaa hoitaakseen. Bobbyn siskon mystinen tarina ei heti herätä Martin Brennerin kiinnostusta. Mutta jossain syvällä sisimmässään Brenner ei voi vastustaa tapaukseen liittyviä epäselvyyksiä ja tummia salaisuuksia.

Brenner alkaa tutkia. Hänen apunaan on kaunis ja tehokas kollegansa Lucy, jonka kanssa he matkaavat Amerikkaan asti selvittämään tapausta. Brennerin tutkimusmatka ei ole helppo hänen sielulleen eikä itsetunnolleen, hän kohtaa asioita, joita ei toivoisi kohtaavansa ja on välillä luopumassa koko jutusta. Myös ulkopuolelta paineet ovat kovat.

Lotus blues on kaksiosaisen kirjasarjan ensimmäinen. Siksi romaanin loppu onkin kirjoitettu niin, että seuraavaa osaa jää odottamaan kieli pitkällä. Se ilmestyykin jo tämän vuoden aikana.

Kristina Ohlsson on rutinoitunut kirjailija, joka tässä Martin Brenner-sarjassaan laajentaa jälleen osaamistaan ja intohimoaan synkemmän rikoskirjallisuuden puoleen.

Jussi Wahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Olis vain pitänyt Outi Mennan kääntäjänä. Liian kliseinen minun makuuni.

Kommentit suljettu.