Klassikkoesittely: 90-luvun kotimainen leffahelmi ”liikuttaa, koskettaa ja repäisee itkemään”

veturimiehet-heiluttaa

Vuonna 1992 valmistunut Veturimiehet heiluttaa on lämminhenkinen ja koskettava draamaelokuva kahdesta kaveruksesta (Santeri Kinnunen ja Samuli Edelmann), jotka kasvavat yhdessä junaradan varrella pikkukaupungissa.

Ohjaaja Kari Paljakan ensimmäinen kokoillan elokuva pohjautuu Juha Lehtovuoren käsikirjoitukseen.

Elokuva keräsi suitsutusta kriitikoilta:

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti, että ”Veturimiehet heiluttaa liikuttaa, koskettaa, repäisee itkemään, jos katsoja pystyy kerrankin luopumaan kyynisestä ja vähättelevästä asenteestaan.”

Veturimiehet heiluttaa on kahteentoista vuoteen se uusi suomalainen elokuva, jota on odotettu salaisissa toiveissa, hän jatkoi.

 

Noi 60 000 katsojalla Veturimiehet heiluttaa oli vuoden 1993 kolmanneksi katsotuin elokuva Uunon ja Vääpeli Körmyn jälkeen.

Veturimiehet heiluttaa on yksi harvoista 90-luvun lama-ajan elokuvista, joka on kestänyt hyvin aikaa.

Ohjaaja Paljakka on tehnyt pitkiä elokuvia harvakseltaan. Hänen kolmas pitkä elokuva Eläville ja kuolleille valmistui 2005.

 Kolme faktaa:

Samuli Edelmann ja Santeri Kinnunen tekivät elokuvassa ensimmäiset isot valkokangasroolinsa.

Elokuva kuvattiin suurimmaksi osaksi Porissa, joka on ollut harvoin elokuvien näyttämönä. Käsikirjoittaja Lehtovuori on porilaissyntyinen.

Tuottajan valituksesta Valtion elokuvatarkastamo laski elokuvan ikärajan K14:sta 12-vuotiailta kielletyksi.

Veturimiehet heiluttaa julkaistiin vasta kesällä 2016 DVD:llä ja on nyt katsottavissa myös Elisa Viihteen vuokraamossa ja Aitio-ohjelmakirjastossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone