Kirjailija JP Koskinen: "Ihmismielen pimeä puoli on kiinnostanut minua aina"

JP Koskisen 12-osaisen Murhan vuosi -dekkarisarjan avaa juuri ilmestynyt Tammikuun pimeä syli. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli historiaan sijoittuvista romaaneistaan tunnettua kirjailijaa.

Miksi päätit ryhtyä näin suureen urakkaan?

”Olen aina ollut suuri rikoskirjallisuuden ystävä. Rikosromaanin jatkuva liike ja taustalla vellovat arvoitukset, salaisuudet ja ihmismielen pimeä puoli ovat aineksia, joista syntyy loistavia tarinoita. Mielessäni alkoi kummitella rikosten liepeillä kärkkyvä sukutarina, jota oli mahdotonta pakata muutamaan kirjaan.”

Olet paremmin tunnettu suurista historiallisista romaaneistasi ja lastenkirjoistasi. Minkälaista vastaanottoa odotat rikosromaaneillesi?

”Tyylilaji vaihtuu, mutta tapani käsitellä asioita pysyy. Rikosromaanin vahvuus on siinä, että se tulee iholle, astuu ovesta sisään ja hakee lukijan mukaansa tapahtumien pyörteisiin. Ensimmäiset palautteet ovat olleet erittäin hyviä, mikä tietysti suuresti lämmittää mieltä.”

Aiotko nyt omistautua kokonaan rikosromaaneille?

”Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta tarkoitus on kirjoittaa yhä myös muuta. Ammattikirjailijana minulle on kaikki maailman aika käytettävissä, joten siitä se ei ainakaan jää kiinni. Muutaman lähivuoden aikana ilmestyy varmasti muitakin romaaneja sekä nuortenkirjoja, sen voin jo nyt luvata.”

Tammikuun pimeä syli on juuri ilmestynyt ja seuraava osa, Helmikuun kylmä kosketus ilmestyy syksyllä 2016. Sarjan viimeinen osa ilmestyy 2026. Kuinka näin pitkän sarjan voi suunnitella valmiiksi?

”Suunnitelmia olen tehnyt jo vuodesta 2008 lähtien, joten materiaalia on paljon. Sarja koostuu tavallaan neljästä trilogiasta, joissa kussakin on oma punainen lankansa. Ensimmäisen kolmikon lanka on Bodom-järven murhat. Olen itse ajatellut, että kahdentoista romaanin kokonaisuus on tavallaan yksi kaunokirjallinen teos, jossa päähenkilöt kasvavat, kuten hyvässä romaanissa pitääkin. Kun maali on alusta asti selvä, tähtääminen on yllättävän helppoa.”

Julkisuudessa on ollut keskustelua siitä, ettei rikosromaaneja arvosteta niin paljon kuin perinteistä kaunokirjallisuutta. Pelkäätkö, että koet nyt kriitikoiden silmissä arvonalennuksen?

”Kirjallisuudessahan on oikeasti vain kahdenlaisia kirjoja: Hyvin kirjoitettuja kirjoja ja huonosti kirjoitettuja kirjoja. Molempia lajeja löytyy kaikista genreistä, eikä mikään genre itsessään takaa kirjojen laatua. Jokainen ammattimainen kriitikko osaa lukea kirjat kirjoina ilman ennakkoasenteita. Ja lopullisen tuomion antavat aina tavalliset lukijat. He joko viihtyvät kirjojen parissa tai sitten eivät.”

Miltä sinusta kirjan tulevaisuus näyttää?

”Hyviä tarinoita luetaan aina, muodossa taikka toisessa. Jos kirjailija kirjoittaa kiinnostavan tarinan, niin kyllä sille lukijoita löytyy, aina. En siis ole lainkaan huolissani kirjan tulevaisuudesta.”

Osaisitko lopuksi kuvata lyhyesti mistä Murhan Vuosi-kirjasarjassa on kysymys?

”Puuttumatta yksityiskohtiin voisin sanoa, että sarjan päähenkilö Juho Tulikoski ryhtyy vastahakoisesti yhtiökumppaniksi enonsa Kalevi Arosuon yksityisetsivätoimistoon. Paluu Helsingistä suvun keskelle Hämeenlinnaan ei suju kitkattomasti. Juhon isovanhemmat ovat jo huonossa kunnossa, ja serkut vain vaikeuttavat asioiden saamista järjestykseen. Lisäksi Juhon isän kuolinpesä lukuisine arvotauluineen aiheuttaa päänvaivaa, varsinkin kun Juhon sisko Johanna hoitaa asioita omalla tavallaan Ukrainasta. Arosuon suvun taipumus toimia lain rajamailla niin hyvässä kuin pahassakin aiheuttaa Juholle ylimääräisiä hankaluuksia. Samalla kun hänestä Arosuon oppipoikana kouliintuu täysverinen yksityisetsivä, hän kohtaa sukulaisiaan yllättävissä paikoissa. Enon opissa Juho huomaa myös, että suomalaisten rehellisyydessä on runsaasti toivomisen varaa joka tasolla. Murhan vuosi on Juho Tulikosken kasvukertomus muuttuvassa suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa rikos on sallittu niin kauan kuin siitä ei jää kiinni.”

Kiitos haastattelusta ja paljon onnea ja menestystä tulevalle kirjasarjalle ja urallesi muutenkin.

”Kiitos. Toivon rikoskirjallisuuden ystäville monia nautinnollisia lukuhetkiä!”

Jukka-Pekka Koskinen on julkaissut 19 teosta, muun muassa yhdeksän romaania ja kuusi lasten- ja nuortenkirjaa. Vuonna 2013 ilmestynyt Ystäväni Rasputin oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Nuortenkirjoista Haavekauppias oli 2014 Arvid Lydecken -palkintoehdokas ja Lumottu lelutehdas vuoden 2015 Anni Polva-palkintoehdokas.  

Teksti: Jussi Wahlgren

Kuva: Timo Ahola

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone