Kirja-arvio: Romahduspisteen lopputapahtumat iskevät lukijan hermoon armottoman raa´asti ja realistisen suorasukaisesti

B.A. Paris: Romahduspiste – Gummerus 2021

B.A. Paris-nimellä kirjoittava ranskalais-englantilainen dekkaristi Bernadette MacDougall nousi maailmanmaineeseen esikoisteoksellaan Suljettujen ovien takana. Uusi dekkari Romahduspiste on mestarillinen psykologinen murhamysteeri, joka syväluotaa ihmisen psyykeä äärimmäisessä hädässä.

B.A. Paris on psykologian ja analyyttisen ihmiskuvan teräväkatseisen kirurginen syväluotaaja. Romahduspisteen päähenkilö on luottavainen ja hyväntahtoinen aviovaimo Cass, joka myrsky-yönä ohittaa metsätielle juuttuneen auton, eikä pysähdy auttamaan. Seuraavana päivänä hän näkee TV-uutisissa, että hänen ystävänsä Jane on murhattu kyseisessä autossa keskellä myrskyn runtelemaa korpea.

Tästä alkaa Cassin painajainen. Hänen sisäinen henkinen tasapainonsa alkaa horjua syyllisyyden ja epäluulojen puristuksessa. Lisäksi Cassilla todetaan alkava varhaisiän dementia.

B.A. Paris kirjoittaa Cassin sisäistä monologia huikean yksityiskohtaisesti. Nuoren aviovaimon pelot ja epävarmuus omista tunteista purkautuvat sivu sivulta yhä kiihtyvällä vauhdilla. Cassin aviomies on ihmeissään ja yrittää olla vaimonsa tukena mahdollisimman paljon.

Cassin maailma alkaa murtua. Hän ei muista minne on autonsa pysäköinyt, mikä on kodin turvahälyttimen koodi, mitä hän on tilannut TV-shopista tai miten edes käyttää pesukonetta. Hän näkee olemattomia, kokee mielikuvituksensa harhoja ja alkaa uskoa, että on menettämässä järkensä. Lisäksi Cass saa lähes päivittäin nimettömiä, mykkiä puhelinsoittoja.

B.A. Parisin teksti on nopeasti etenevää ja uudet painajaismaiset kokemukset Cassin elämässä seuraavat toinen toistaan yhä tihenevässä tapahtumien ketjussa.

Kuka on kuka, kuka pettää ketä, miksi Jane murhattiin metsätiellä? Miten kaikki liittyy yhteen, vai liittyykö mitenkään? Mitä oikeasti on näiden salaperäisten ja pelottavien tapahtumien takana?

Romahduspisteen lopputapahtumat iskevät lukijan hermoon armottoman raa´asti ja realistisen suorasukaisesti. Valtavan henkisen paineen alla Cass huomaa, että uskomalla itseensä ihminen voi kasvaa vahvemmaksi. Jos hänelle vain annetaan siihen mahdollisuus.

B.A. Paris on kirjailijana pienen ihmisen puolella taistelussa pahaa vastaan. Ja se taistelu tuntuu kestävän ikuisesti.

Jussi Wahlgren

Romahduspiste on saatavilla myös e- ja äänikirjana. Kuuntele näyte täältä.

B. A. Parisin hyytävän klaustrofobista psykologista trilleriä Suljettujen ovien takana on myyty jo yli miljoona kappaletta. Parisilla on miltei 40 kansainvälistä kustantajaa, ja hänen kirjansa ovat olleet sekä New York Times että Sunday Times -bestsellereitä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone