Kirja-arvio: ”Nazanine Hozarin esikoinen Aria on mestariteos jo heti syntyessään” – kertoo Iranin väkivaltaisen lähihistorian nuoren tytön kautta

Nazanine Hozar: Aria – Otava 2020

Nazanine Hozarin esikoinen Aria on mestariteos jo heti syntyessään. Iranilainen, Kanadassa asuva kirjailija kartoittaa Iranin, eli silloisen Persian, aikaa viisikymmentäluvun Shaahin mielivallasta, Ajatollah Khomeinin fundamentalistiseen vallankumoukseen seitsemänkymmenäluvun lopulla.

Tarinan keskiössä on köyhän perheen tyttö nimeltä Aria. Hänen äitinsä on pakko heittää lapsi pois heti syntymänsä jälkeen, koska tytön isä olisi muuten tappanut vauvan. Äiti vaeltaa yöllä vauva sylissään läpi kylmän ja lumisen Teheranin ja jättää vauvakäärön rikkaiden kaupunginosan syrjäiselle kujalle.

Jo heti ensimmäiset sivut Ariassa ovat suomalaiselle lukijalle hypnoottisen mielenkiintoisia ja sydänjuuriin saakka liikuttavia. Olemme sukeltaneet maagiseen maailmaan.

Arian tarina kertoo Iranin väkivaltaisen lähihistorian nuoren tytön kasvutarinan kautta. Arialla on elämänsä aikana kolme äitiä, yksi, joka hänet hylkäsi, yksi paha sielustaan ja yksi hellä ja rakastava.

Arialla on lisäksi siniset silmät. Se on kirous Iranin islamilaisessa maailmassa ja tekee hänestä erilaisen. Mutta Aria on päättäväinen, energinen ja kohtaloonsa uskova taistelijaluonne. Tulevaisuus on edessäpäin. Aria uskoo siihen, että kaikilla on tehtävänsä tässä elämässä.

Nazanine Hozar kuvaa Shaahin sortovallan aikaa pienten, inhimillisten ihmisten kautta. Kaikki henkilöt Arian elämässä on todellisen tuntuisia ja syvästii kuvattuja, epätäydellisen eläviä ihmisiä vikoineen ja traumoineen.

Vieraan kulttuurin sisällä elää myös yleismaailmallisia tapoja ja rituaaleja. Arian ja hänen rakastettunsa kuoppainen parisuhdedraama on samaa inhimillistä haparointia kuin minkä tahansa nuoren parin sekoilu missä tahansa kulttuurissa.

Hozar vie tarinaa eteenpäin rauhallisesti, vaikka maailma, jota hän kuvaa on rauhaton, väkivaltainen ja moraaliton. Ulkovaltojen, lähinnä USA:n, sekaantuminen Iranin asioihin kiihdyttää fundamentalismin kasvua ja ja Arian ympärillä yhä useammat ihmiset alkavat radikalisoitua ja etsiä äärifundamentalismista pelastusta sorretulle kansalle.

Vaikka romaanin loppu on lohduton ja raaka, elämä jatkuu. Tulevaisuus vasta näyttää, miten Iranilaiset ovat selvinneet historiansa raskaista tapahtumista.

Jussi Wahlgren

Lue näyte kirjasta. Aria (Otava) on saatavana myös e-kirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone