Kirja-arvio: Dekkaristi Harlan Coben ei armahda: ”Lukijan olisi hyvä pistää turvavyö kiinni”

Harlan Coben: Verenperintö – Minerva Kustannus 2019

Harlan Coben (s, 1962) on Amerikassa tunnettu jännityskirjailija. Hänen kirjansa nousevat kerta toisensa jälkeen myyntitilastojen kärkeen. Niin myös Verenperintö. Eikä syyttä.

Tarinan keskiössä on New Yorkissa asuva Greenen perhe. Isä, Simon, on menestyvä finanssimies Wall Streetillä ja äiti arvostettu lastenlääkäri. Heillä on kolme lasta ja elämä näyttää siltä, miltä amerikkalaisen unelman pitääkin näyttää.

Kunnes vanhin tytär, kapinallinen Paige, katoaa riidan jälkeen ja jättää taakseen keskiluokkaisen menestyselämän. Simon yrittää jäljittää tytärtään, josta on tulossa huume-addikti. Paigella on väkivaltainen poikaystävä. Simon löytää vihjeen perusteella Paigen Keskuspuistosta, jossa hän ja poikaystävä soittavat huumepäissään katumusiikkia.

Simon luulee jo saavansa tilanteen haltuun, kun hän joutuu käsirysyyn poikaystävän kanssa. Paige karkaa ja puhelinvideo tappelusta ilmestyy sosiaalaiseen mediaan.

Tapahtumat alkavat vyöryä tästä eteenpäin hirmumyrskyn nopeudella. Lukijan olisi hyvä pistää turvavyö kiinni. Coben osaa nopean ja armottoman tarinan kertomisen äkkikäänteineen. Uusia henkilöhahmoja ilmestyy mukaan tarinaan. Kaikki omalaatuisen mielenkiintoisia. Eikä vähiten eksentrinen yksityisetsivä Elena Ramirez. Simonin mahdottomalta tuntuva etsiminen ja Ramirezin tutkimukset limittyvät yllättävästi yhteen.

Lisäksi Coben seuraa kahden ammattirikollisen matkaa samalla, kun Paigen etsintä tiivistyy ja Ramirezin tutkimukset monimutkaistuvat. Tapahtuu seksuaalirikos. Ruumiita tulee. Ammattitappaja tekee työtään. Jopa hänellä on inhimillinen siviilielämä. Salaisuuksia paljastuu. Outo kultti sekaantuu peliin.

Coben kertoo hengästyttävällä vauhdilla juonen yllätyksistä loppuun asti. Lukija tuskin ehtii hengähtää välissä. Greenien näennäisesti onnellisen perhe-elämän kulissit repeävät. Kaikki tapahtumat kääntyvät päälaelleen.

Jopa tarinan ratkaisu ja kirjan loppu menee uusiksi vielä viimeisillä sivuillaan. Coben ei armahda lukijaa.

Kirja pitää otteessaan vielä lukemisen jälkeenkin.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Verenperinnöstä.

Amerikkalainen Harlan Coben on yksi maailman menestyneimmistä trillerikirjailijoista. Hänen kirjojaan on käännetty  43 kielelle, ja niitä on myyty yli 75 miljoonaa kappaletta. Hänen viisi viimeistä romaaniaan ovat kaikki olleet New York Timesin bestseller-listan ykkösiä. (Lähde: Minerva)

Kuva: Claudio Marinesco

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone