Kirja-arvio: ”Amy Suiter Clarken esikoisdekkari on karmaiseva kuvaus sairaan mielen tuhovoimasta”

Amy Suiter Clarke: Uhri, 11 (Otava 2021)

Amerikkalaisen Amy Suiter Clarken esikoisdekkari Uhri,11 on karmaiseva kuvaus sairaan mielen tuhovoimasta. Suiter Clarkella on vuosien kokemus luovasta kirjoittamisesta yliopistossa, joten hänen esikoisensa on harvinaisen valmis ja piinaavaa jännitystä tulvillaan.

Tapahtumat sijoittuvat Suiter Clarken kotiseuduille Amerikan Minnesotan Minneapolisiin. Maisemat ja ilmasto ovat suomalaisille tutun metsäisiä ja lumisia.

Murhamysteerin keskiössä on entinen sosiaalityöntekijä Elle Castillo, joka on ryhtynyt tuottamaan rikosaiheista podcastia. Amerikassa rikoksiin erikoistuneet podcastit ovat suosittuja ja niitä on paljon. Elle keskittyy rikoksiin, joita ei ole selvitetty. Hän on ratkaissut jo useita tapauksia.

Nyt Ellen elämän tärkeimmäksi tapaukseksi muodostuu kaksikymmentä vuotta aikaisemmin toimineen sarjamurhaan, ns. Lähtölaskentamurhaajan tapaus. Murhaaja keskeytti aikanaan täsmällisiin numerologisiin arvoihin nojaavan tapposarjansa. Mutta nyt näyttää siltä, että sairas väkivaltarikollinen on herännyt toimintaan. Elle saa lisäksi luotettavalta tuntuvan vihjesoiton.

Ellen yhteistyö poliisin kanssa on kaksijakoinen. Toisaalta eräät poliisin tutkijat kohtelevat häntä halveksuen ja pitävät häntä maanvaivana. Toisaalta poliisista löytyy Ellen tärkein yhteistyökumppani.

Suiter Clarke kirjoittaa selkeästi ja turhia korulauseita välttäen. Ympäristö selviää muutamalla lauseella ja henkilöhahmot saavat syvyyttä toiminnan kautta. Puolet kirjasta on dialogia. Ellen podcastit on ´litteroitu´ ja lukija saa kokea suuren osan tutkimusten edistymisestä hänen radio-ohjelmiensa dialogin kautta.

Kirjassa kuvataan myös perheväkivaltaa ja lapsiin kohdistuvaa julmuutta. Osittain vastahakoisesti poliisi joutuu pyytämään Elleä apuun, koska entisenä  sosiaalityöntekijänä hänellä on kokemusta nimenomaan moniongelmaisista alkoholi- ja huumeperheistä.

Kaikki muuttuu Ellelle henkilökohtaiseksi, kun väkivalta ja kuoleman uhka murtautuu hänen lähimpään elinpiiriinsä. Myös Ellen oma elämä on vaakalaudalla.

Yllättävien, mutta loogisten, käänteiden ja jännitystä tihkuvien paljastusten jälkeen murhamysteeri saa traagisen ja sydäntävihlovan loppuratkaisun kylmän  lumisissa maisemissa.

Teksi: Jussi Wahlgren, Kuva: Ellen Talitha

Lue näyte e-kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone