Kidnapping Freddy Heineken

KidnappingMrHeineken_Millennum_JSO_Jim-Sturgess

Kidnapping Freddy Heineken (Kidnapping Mr. Heineken). Ohjaaja: Daniel Alfredson. Näyttelijät: Anthony Hopkins, Sam Worthington, Jim Sturgess. 95 min. K-11. 2015.

kidnapping-mr-heineken2-880x320

 

Kun elokuva perustuu tositarinaan, palkkiona on toisinaan sydäntä repiviä yksityiskohtia tai huonolla tuurilla ennalta arvattavaa patsastelua. Kidnapping Freddy Heineken asettuu skaalan jälkimmäiselle puolelle, mutta aiheen kiinnostavuutta toteutuksen sudenkuopat ja päähenkilöiden puutteelliset motiivit eivät onnistu laimentamaan.

Panimojätti Heinekenin iso pomo Alfred Henry ”Freddy” Heineken kidnapattiin marraskuussa 1983 suurten lunnasrahojen toivossa. Hanke ei ollut paatuneiden rikollisten aikaansaannosta ja se tekee tarinasta mielenkiintoisemman. Tavallisten tyyppien käsissä moinen operaatio on riskibisnes. Häikäilemättömyyttä ja paineen sietoa on hankala harjoitella etukäteen. Stieg Larssonin Millennium-trilogiasta tutun ruotsalaisohjaaja Daniel Alfredsonilla on vaikeuksia päättää elokuvan sisäisistä painotuksista. Paikoin homma etenee harmittomana ’kaverielokuvana’, rikos on helppoa ja tapahtumat etenevät puolihuolimattomasti. Vasta loppua kohden tarina kääntyy perinteiseksi rikosjännäriksi.

Tyypillisenä ’yhden huoneen’ tarinana leffa elää näyttelijöistään. Valitettavasti veteraanitähti Anthony Hopkins ei ole paras mahdollinen valinta Heinekenin rooliin. Varsinkin kun ohjaaja ei vaadi näyttelijältään kuin tuttuja maneereja. Hopkinsin Heineken leikittelee kaappaajillaan kuin Uhrilampaat-elokuvan Hannibal Lecter. Myös pääkaapparikaksikko Sam Worthington ja Jim Sturgess säntäilevät hermokimppuina kuin pahaiset kakarat.

Elokuvassa kaappaus ja sen suunnittelu sujuu kuin tanssi, vaikka todellisuudessa hanketta hiottiin pari vuotta. Elokuvalla on kiire päästä itse lunnasrahojen odotteluun sekä kidnapatun arjen jännitteisiin mutta panttivankitilanteesta ei saada irti riittävästi draamaa. Rahoja joudutaan odottamaan ja hermot kiristyvät (sekä ryhmähenki on koetuksella) mutta pinnan alla kuohuu onnistuneesti vasta elokuvan viime metreillä.

Kuten todettua, lievä kiirehtiminen ja näyttelijätyön luonnosmaisuus eivät onnistu peittämään mielenkiintoisen tarinan aiheuttamaa kihelmöintiä. Vaikka ohjaajalla on elokuvaan laiska ote, amatöörikaappareiden liikkeitä verkon kiristyessä on kutkuttavaa seurata. Tarina perustuu Peter R. de Vriesin kirjaan, jonka näkökulma on toisen kaapparin suusta. Kidnapping Freddy Heineken ei onnistu puristamaan nimekkäästä näyttelijäkaartista riittävästi omaperäisyyttä mutta elokuva on miellyttävän pienimuotoinen sekä hyvällä tavalla mutkaton ja ’arkinen’ rikosdraama.

J.A. Kaunisto

Kidnapping Freddy Heineken löytyy Elisa Viihteestä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone