KID1 tähtää suomiräpin pitkänmatkalaiseksi

Rap-artisti Kid1 julkaisi toisen albuminsa Päivä Kerrallaan tammikuun lopulla. Pitkästä urasta haaveileva räppäri omaa monipuolisen musiikkitaustan ja myös itse tuottaa suurimman osan musiikistaan. Mesta.net kyseli 29-vuotiaan artistin kuulumiset.

Päivä kerrallaan ilmestyi tammikuun lopussa. Miten luonnehtisit uutta levyäsi?

– Päivä Kerrallaan albumi syntyi aika pitkällä aikavälillä pakon sanelemana, ja osa biiseistä on kolme tai jopa neljä vuotta vanhoja. Levyn biiseistä löytyy rohkeita kokeiluja eri genrejen suuntaan ja enemmän laulu-osuuksia verrattuna vanhempaan tuotantoon. Suurin osa biiseistä on aika melodisia ja niihin on pyritty saada mukaan tarttuvia koukkuja ja mielenkiintoisia vierailijoita.

Millainen musiikkitausta sinulla on?

– Olen ollut musiikin parissa pikkupojasta lähtien muun muassa rumpalina, ja kosketinsoittajana. Koskettimia olen soittanut jo vuodesta 1998 lähtien Masquerage -nimisen hardrock-pumpun kanssa ja kosketin-tausta on mahdollistanut myös biisien tuottamisen.

– Suurin osa biiseistäni onkin kokonaisuudessaan täysin itse tuotettuja. Räppihommat lähti liikkeelle vähän niin kuin kokeilumielessä ja kavereiden kannustusten saattelemana on sitten tullut jatkettua ja myöhemmin hommat alkoi menemään pikkuhiljaa ammattimaisempaan suuntaan.

Ketkä ovat esikuviasi ja innoittajiasi?

– Heiksi voisin kutsua näitä 2000-luvun taitteessa Suomessakin monille tutuiksi tulleita artisteja, kuten. Eminem ja Dmx. Myös yksi tärkeimmistä innoittajista oli Cypress Hill, jonka Skull & Bones -levy sai aikanaan tämän rokkarinkin innostumaan räpistä.

– Suomalaisista artisteista ehkä innoittajiksi ja esikuviksi voisi sanoa esimerkiksi Kapasiteettiyksikön, Avaimen, Ezkimon, Skandaalin, Pyhimyksen, ja ehkä vähän enemmän ug-tyylisestä albumeista Leijonan Viinaa, huumeita ja väkivaltaa -levyn, joka kolahti aikanaan kovaa omanlaisella tyylillä.

Olet musiikin puoliammattilainen. Millainen on musan ja päivätyön suhde?

– Tällä hetkellä suhde on helppo, koska päivätyötä ei ole, joten voin keskittyä juuri tällä hetkellä 100-prosenttisesti musiikkiin ja toivon että saisin keikkailla mahdollisimman paljon nyt kun sille ei esteitä ole.

Näkyykö Cheekin suosio kotimaisella rap-kentällä. Onko esimerkiksi keikkojen kysyntä lisääntynyt?

– Totta kai se jollain tapaa näkyy. En tiedä, että onko keikkatarjonta juuri sen takia lisääntynyt, mutta nyt on Cheekin suosion myötä auennut silmät myös vanhemmilla ihmisillä tälle musagenrelle ja samalla myös ennakkoluulot kyseistä genreä sekä genren edustajia kohtaan ovat hävinneet pikkuhiljaa.

Mikä on toistaiseksi ikimuistoisin keikkakokemuksesi?

– Hyviä kokemuksia on kertynyt niin paljon, että vaikea on poimia sitä ehdotonta tähtihetkeä, mutta esimerkiksi Tampere-talon keikka pari vuotta sitten oli hieno kokemus ja jengiä oli todella paljon. Sitten ehkä yksi parhaista keikoista meiningiltään oli JVG:n kanssa Karvialla. Sekä Laihian Kantri siitä syystä, kun ennakkoluulojen vuoksi odotukset oli aika pienet, mutta täysi tupa yllätti erittäin positiivisesti. Sitten toki mitä huikeimpia reissuja ovat olleet Rovaniemi, Kaarihovi ja parhaat backstage-meiningit ikinä, Pipefest yms.

– Toivottavasti sitä parasta tähtihetkeä ja reissua ei olla vielä tehtykään.

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita ja haaveita sinulla on?

– Haaveena olisi saada jollain tapaa musiikista itselle täysipäiväinen ammatti. Olisi hauskaa vetää keikkaa mahdollisimman paljon ympäri Suomea ristiin rastiin ja tavata sekä tutustua moniin hienoihin ihmisiin matkan varrella.

– Olisi myös hauska kokeilla tulevaisuudessa monia uusia juttuja, genrejä ja erilaisia projekteja musiikin parissa. Toivottavasti hommat ottaisivat nyt kunnolla tuulta alleen ja saisin toteutettua haaveita ainakin edes osittain.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone