”Kauko Röyhkän ja Anneli Aunolan dekkari Liian lempeä mies on kahden oman alansa ammattilaisen herkullisen yhteistyön tulosta” – lue arvostelu

Anneli Aunola, Kauko Röyhkä: Liian lempeä mies – Crime Time 2021

Kauko Röyhkä on tunnettu rock-muusikko ja kirjailija. Oman tiensä kulkija. Anneli Aunola on eläkkeellejäänyt rikostutkija ja Harjunpää-dekkarien yhden henkilöhahmon esikuva.

Aunolan ja Röyhkän dekkari Liian lempeä mies on kahden oman alansa ammattilaisen herkullisen yhteistyön tulosta. Kerrassaan mainio ”esikoiskirja”. Ja lisää on luvassa.

Helsinkiläinen vanhempi konstaapeli Alisa Aro on tarinan päähenkilö. Yksinhuoltaja ja uranainen. Hän alkaa tutkia pedofilia-tapausta, jossa yksinhuoltajaäidin 10-vuotias poika joutuu hyväksikäytön uhriksi. Hyväksikäyttäjä on laillisen ja virallisen netti-sivuston jäsen. Kaverit ry-nettisivusto välittää yksinhuoltajien lapsille isähahmoja, jotka leikkivät ja viettävät aikaa isättömien lasten kanssa kerran-pari kuukaudessa.

Nyt Kaverit ry:n isähahmo on osoittautunut hyväksikäyttäjäksi ja äiti Kaisa Koho tekee hänestä rikosilmoituksen.

Röyhkän osuudet dekkarin hahmojen syventämisessä ja olosuhteiden kuvauksissa ovat oivaltavia ja osuvia. Henkilöt ovat inhimillisiä ja epätäydellisiä. Röyhkä kuvailee kaunistelematta henkilöidensä ongelmia ja traumoja.

Aunolan poliisitutkintaan liittyvä ammattitaito ja rikostutkijan ja koko poliislaitoksen toiminnan asiallinen kuvaus sulautuu saumattomasti Röyhkän karhean sympaattiseen kerrontaan. Yhteistyö toimii.

Anneli Aunola työskenteli ylikonstaapelina Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosjaoksessa,

Kohta yksittäinen hyväksikäyttötapaus laajenee. Kysessä on vain jäävuoren huippu. Pedofiili-rinki ulottuu moneen suuntaan. Liikutaan yhteiskunnan kaikilla tasoilla, arkirikollisista ja varastomiehistä liikemaailman eliittiin.

Lisääntyvien murhien ja väkivallantekojen lomassa seurataan myös ihmisten parisuhdekuvioita. Röyhkän maailmankuva on välillä realistisen apea. Läheisyyden ja rakkauden kaipuu tyytyy usein kompromisseihin, joissa oikeilla tunteilla ei ole mitään merkitystä.

Alisa Aro on moraalinen ja oikeudenmukainen ihminen. Ehkä jopa liiankin kanssa. Ainakin poliisityön puitteissa. Vaikka poliisi virallisesti päättää jutun rikostutkimukset ja asianosaiset saavat palkkansa tavalla tai toisella, ei Alisa luovuta. Vielä on jotain tutkimatta, vielä on hyväksikäyttäjiä vapaalla jalalla.

Jos oikeus ja Alisa eivät ehdi kiinniottaa ja tuomita kaikkia pahantekijöitä, niin karma näyttää ehtivän. Eikä hetkeäkään liian aikaisin.

Teksti: Jussi Wahlgren, kuva: Juha Janhonen

Liian lempeä mies on saatavilla ääni- ja e-kirjana Elisa Kirjasta. Kuuntele näyte Aku Laitisen lukemasta äänikirjasta täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone