Kirjavieraana Kati Hiekkapelto: "En unelmoi yhden kirjan best seller -hitistä"

Kati Hiekkapellon Tumma on kolmas Anna Fekete -dekkari. Siinä menneisyyden painama Anna Fekete matkustaa kotikaupunkiinsa Serbian unkarilaisalueille ja alkaa tutkia nuoren romanimiehen kuolemaa. Vähitellen hänelle paljastuu myös Euroopan pakolaiskriisin todellisuus.

Mitä kuuluu Kati Hiekkapelto?

Kiitos hyvää. Hanhien, kurkien, joutsenten ja muiden muuttolintujen huutoa pelloilta.

Olet koulutukseltasi opettaja. Kirjoitatko nykyään kokopäiväisesti?

Olen erityisluokanopettaja ja olen opettanut maahanmuuttajien valmistavaa luokkaa sekä oppimisvaikeuksisia oppilaita. Irtisanouduin virastani isossa peruskoulussa joitakin vuosia sitten ja nyt olen kokopäiväinen kirjailija.

Olet myös musiikin tekijä ja esittäjä. Miten kirjoitus ja musisointi sopivat yhteen?

Kaipa ne sopivat yhteen siinä missä vaikka kirjoitus ja virkkaaminen. Oman tekemisen äärellä olemista. Luovaa leikkiä. Musiikissani ja kirjoittamisessani on paljon yhtymäkohtia, vaikka ne muodoiltaan ovatkin täysin erilaisia. Biisimme kestävät pari minuuttia, ne ovat raivokkaita purskahduksia. Kirjan kirjoittaminen on vuoden tai parin yksin hiljaa puurtamista.

En ole muusikko sanan varsinaisessa merkityksessä. Olen punkkari. Laulan bändissäni ja kirjoitan sanoituksia. Punk on kapinaa ja huutamista, eikä kapinan ja huutamisen tarve vähene vaikka ihminen vanhenee. Minulla ainakin se vain lisääntyy. Tässä iässä moni on muuttunut välinpitämättömäksi kaiken muun paitsi oman itsen suhteen, vaikka vihdoinkin olisi oikeasti mahdollisuuksia tehdä jotakin maailman parantamiseksi.

Kati_hiekkapelto1

Sinulla on varsin kansainvälinen ympäristö kirjoissasi. Kerro vähän miten olet päätynyt näihin ratkaisuihin. Ja miten Anna Feketen hahmo syntyi.

Anna syntyi, koska halusin maahanmuuttajataustaisen poliisinaisen päähenkilökseni. Olen ollut paljon tekemisissä maahanmuuttajien kanssa niin työssäni kuin henkilökohtaisessa elämässänikin, joten tiedän jotakin aiheesta. Annan kautta pystyn käsittelemään rasismia, muukalaisuutta ja ulkopuolisuutta, äidinkielen haurastumista yms, sekä tarkkailemaan Suomea maahanmuuttajan silmin. Se on kiehtovaa.

Olen asunut Annan kotikaupungissa Kanizsassa Serbiassa ja puhun sujuvaa unkaria, joten oli luontevaa kehitellä päähenkilöksi Jugoslavian hajoamissotia paennut vähemmistöunkarilainen.

Miten näet kirjan tulevaisuuden internetin ja pelien maailmassa?

Haluan uskoa, että kirjan asemaa tiedon lähteenä, tarinan kertojana ja ihan fyysisenä esineenäkään ei uhkaa mikään.

Mikä on oma tapasi lukea, mitä luet?

Luen sängyssä iltaisin ennen nukkumaan menoa, usein myös aamulla herättyäni ja päivällä pötkötellessäni, joka ikinen päivä. En pysty kuvittelemaan elämää ilman kirjoja. Luen kaikkea hyvää kirjallisuutta, klassikkoja, uutuuksia, kotimaista, ulkomaista, runoja ja tietokirjoja.

Matkustelet paljon, kerro missä olet käynyt ja minne olet menossa.

Kirjojeni käännösten myötä matkustelen jatkuvasti. Seuraavaksi lähden Isoon-Britanniaan, jossa odottaa mm. pari rikoskirjallisuusfestaria, haastatteluja, esiintymisiä, kollegojen tapaamisia, ja loppuhuipentumana Petrona-palkinnon julkistaminen. Se myönnetään parhaalle pohjoismaiselle Britanniassa ilmestyneelle dekkarille. Suojattomat on shortlistiilä.

Britannian jälkeen lähden heti USAan.

Miten energiasi riittää kaiken tekemiseen? Vai oletko luonnostasi ikiliikkuja?

En tosiaankaan ole ikiliikkuja. Tarvitsen paljon lepoa, joutenoloa ja hiljaisuutta. En tuhlaa energiaani esim. kodin tiptop-kunnossapitämiseen. Pyrin tekemään sellaisia juttuja, jotka tuntuvat oikeilta ja hyviltä ja joista saan iloa. Matkoilla täytyy tällaisen introvertin ihmisen muistaa huolehtia erakkohetkistä hotellihuoneessa. Uusiin, mielenkiintoisiin ihmisiin on niin kiehtovaa tutustua ja tapahtumia on niin paljon, että lepo saattaa unohtua. Sitten introvertti on aika töttöröö, kun palaa kotiin.

Mitä toivoisit vielä saavuuttavasi kirjoittajan urallasi?

Kirjailijana tunnen olevani vieläkin aika aloittelija. Haluan kehittyä ja oppia lisää. En unelmoi yhden kirjan best seller -hitistä. Uskon vanhanaikaisesti kovaan työntekoon ja haaveilen tasaisen laadukkaasta tuotannosta, kirjoista joita on mielenkiintoista ja mielekästä kirjoittaa ja jotka koskettavat lukijaa.

Onko sinulla joku motto, jonka voisit jakaa lukijoillesi.

Surrealismia arkipäivään!

INFO

Kati Hiekkapelto (s. 1970) on om julkaissut kolme dekkaria, Kolibri, Sduojattomat ja Tumma. Hiekkapelto on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Hän asuu Hailuodossa vanhalla maatilalla perheensä sekä suuren eläinlauman kanssa.

Hiekkapelto on työskennellyt maahanmuuttajien opettajana ja asunut Serbian unkarilaisalueilla. Jugoslavian unkarilaisesta, lapsena Suomeen muuttaneesta rikostutkija Anna Feketestä kertova dekkarisarja pureutuu monikulttuurisuuden ja maahanmuuton polttaviin kysymyksiin.

Tumma-kirjan voi lukea Elisa Kirjassa.

Teksti: Jussi Wahlgren

Kuva: Otava.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone