”Kari Häkämies punoo monimutkaisen valtapelin palaset taitavasti yhteen” – arvostelussa uutuusdekkari Pormestari-painajainen

Kari Häkämies: Pormestari-painajainen – Crime Time 2021

Valtakunnan poliitiikasta aikoinaan tuttu ministeri ja kansanedustaja Kari Häkämies on julkaissut jo kymmenennen dekkarinsa. Pormestari-painajainen on täysipainoinen murhamysteeri ja samalla turkulaisen kunnallispolitiikan syvältäviiltävä kuvaus.

Turussa ollaan valitsemassa ensimmäisen kerran kaupungille pormestaria ja nykyinen kaupunginjohtaja Helander käy kuumana. Lukija pääsee heti ensimmäiseltä sivulta lähtien tutustumaan politiikan ytimessä uraansa tekevien ihmisten monimutkaiseen ja salamyhkäiseen maailmaan.

Häkämies vie tarinaa eteenpäin rönsyilevän ja rikkaan dialogin kautta. Kaikki poliittiset puolueet esitellään tapahtumien pyörteissä yksityiskohtaisesti. Ihmiskuvaus on psykologisesti osuvaa ja sarkastisen humoristista.

Pormestari-Painajaisessa ei ole varsinaista päähenkilöä. Kun ensimmäinen ruumis ilmaantuu, alkaa murhaa tutkimaan monta eri henkilöä. On paikallislehden kaikennähnyt toimittaja, Turun rikospoliisin ylikonstaapeli Joronen ja komisario Tarasti, valtakunnallisen iltapäivälehden toimittaja Lotta ja ennenkaikkea itse kaupunginjohtaja.

Pian kuviot laajenevat. Turku on maailman keskipiste, jonka ympärillä pyörivät hämärämiehet ja –naiset aina Kiinasta ja Venäjältä asti. Tukholman poliisi on vain Turun poliisin sivukonttori.

Ajankohtaisuutta värittävät Novitjok-skandaalit ja Korona-viiruksen leviäminen. Ja tietysti historialliset Turun kunnallisvaalit, joiden voittajat päättävät uuden pormestarin valinnasta.

Häkämies vyöryttää tapahtumia kiihtyvällä tahdilla, Turun paikalliset pubit ja ravintolat tulevat tutuiksi. Samoin poliittisten puolueiden ohjelmat ja erimielisyydet, paikallispolitiikan vaiettu valtapeli ja valtavan värikäs henkilögalleria vihreiden viherhipeistä jäykkiin kokoomuksen pukuherroihin. Perussuomalaisista puhumattakaan.

Mutta kuka on henkirikosten takana? Voiko pormestarin vaali yllyttää ihmisiä väkivaltaan? Vai onko tapahtumien takana joku suurempi ja raadollisempi syy?

Häkämies punoo monimutkaisen valtapelin palaset taitavasti yhteen. Pormestari-painajainen on poliittisen kähminnän kaikenkattava oppikirja. Joskin paljon väkivaltaisempi kuin lukija osaa aavistaakaan.

Teksti: Jussi Wahlgren, kuva Petri Mast

Pormestarin painajainen on saatavilla e-kirjana yksinoikeudella Elisa Kirjasta. Äänikirja ilmestyy helmikuun lopulla.

Kari Häkämies (s. 1956) on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja, entinen kansanedustaja ja ministeri, joka on kirjoittanut kotimaiseen politiikkaan kytkeytyviä rikosromaaneja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone