Karhuryhmä-kirja kertoo valmiusyksikön työstä koukuttavasti ja raakuuden kuvauksia säästämättä – tällaisia ajatuksia kirja herätti

”Moi Harri! Päivystäjä täällä. Kuule, pääsetkö töihin? Meillä on sellainen tilanne, että partiot piirittävät urheilukauppaa ja siellä on nainen kahden haulikon kanssa.”

”Juu, lähden heti.”

Edellä oleva keskustelu on poimittu entisen karhuryhmäläisen Harri Gustafsbergin ja Heidi Holmavuon kirjoittamasta Karhuryhmä -kirjasta. Hän kuului ennen valmiusyksikkö Karhuun, joka  on koulutettu toimimaan rankoissa olosuhteissa pankkiryöstöistä panttivankitilanteisiin 24/7. Gustafsberg jäi pois poliisin palveluksesta vuonna 2015, ja on sen jälkeen keskittynyt opiskeluun ja henkiseen valmentamiseen. Hän on tutkinut poliisin suorituskykyä vaativissa tilanteissa.

9789511345022Gustafsberg kuvaa Karhuryhmän toimintaa ensimmäistä kertaa julkisesti. Lukija pääsee vaarallisten ja vaativien tehtävien polttopisteeseen. Suomalaisen poliisiin työtä on tuskin koskaan kuvattu aiemmin yhtä värikkäästi ja koskettavasti. Kirja saa adrenaliinin virtaamaan lukijassakin.

Kirjassa ei tietenkään paljasteta taktiikoita, menetelmiä tai tapahtumapaikkoja eikä asianosaisten henkilöllisyyttä.

Karhuryhmäläisiltä edellytetään erityisesti hyvää fyysistä kuntoa sekä paineensieto- ja yhteistyökykyä. Kirjassa pohditaankin, miten vaikeissa tilanteissa tehdään oikeita päätöksiä ja miten ihmismielen pimeän puolen saa hallintaan.

Kirja herätti lukijassa seuraavanlaisia ajatuksia:

Joskus Karhuryhmä joutuu valtavien haasteiden eteen.

”Kaverilla oli hallussaan Suomen olosuhteisiin poikkeuksellinen määrä aseita ja hän ammuskeli holtittomasti joka suuntaan kerrostalolähiössä, mikä teki tilanteesta jo itsessään haastavan…. Edellä kuvatun tilanteen teki erittäin hankalaksi se, että ampujaa ei pystytty aluksi paikallistamaan tarkasti. Kun osoite ei ole täsmällisesti tiedossa, on lähes mahdotonta muodostaa tilannekuvaa, ja kun ei ole tilannekuvaa, ei myöskään voida tehdä suunnitelmaa.”

 

Poliisi joutuu usein tilanteeseen, joissa hyvä neuvottelutaito on ainoa keino saada tilanne ratkaistua turvallisella tavalla.

Hänen naamansa punoitti, hikikarpalot valuivat otsalta, ja hän puristi puukkoa oikeassa kädessään terä suunnattuna kohti sohvalla olevia miehiä. Asetelma oli vaikea ja sanalla sanoen vittumainen. Yhteenkään ylimääräiseen liikkeeseen ei ollut varaa.

Aina hyvät neuvottelutaidotkaan eivät riitä, ja kohdehenkilöön on käytettävä voimakeinoja. Kirjassaan käydään läpi useita tilanteita, joissa kohde on täytynyt taltuttaa tavalla tai toisella.

Kalju, tatuoitu ja aggressiivinen mies tavoitteli nimittäin asettani, jota painoin koko ajan tiukemmin itseäni vasten. Hän oli todellakin päättänyt tappaa. En mahtunut itse enää perääntymään, koska olin seinän ja miehen välissä, joten työnsin aseen takaisin koteloon ja löin miestä oikealla kädellä suoraan kasvoihin. Mies lensi päin vastapäistä kaakeliseinää, joka halkesi kahtia törmäyksen voimasta, mutta iskulla ei tuntunut olevan mitään vaikutusta mieheen.

Gustafsberg kertoo nähneensä poliisiurallaan kaiken sen, mitä ihmismieli pimeydessään saa aikaan. Hän muistuttaa polisin työ on vain ammatti, jonka takana on aina tunteva ja kokeva ihminen. Myös kirjoittajan itsehillintä koetuksella.

Vainaja paljastui nuoreksi mieheksi, joka oli tapettu viiltämällä kurkku auki. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Olohuoneen sohvalla istui verinen mies, joka katsoi minua suoraan silmiin ja virnuili. ”Myöhästyitte”, hän sanoi ja selvästi nautti tilanteesta. Puristin käsiäni nyrkkiin. Minua suoraan sanottuna vitutti katsoa tuota sohvalla istuvaa ääliötä. Teki mieli päästää koira miehen kimppuun. Hänellä ei ollut enää puukkoa kädessään, joten kiinniottaminen olisi helppoa.

Kirjasta löytyy ripaus huumoria. Ilman sitä – tuskin – poliisitkaan selviäisivät työstään.

Kuskina oleva kollegani Mikko painoi kaasua pohjaan ja antoi poliisimaijalle kunnolla vauhtia. Autosta lähtevä kolina ja ulvonta olivat sen verran kovaa tasoa, että jos vilkut ja pillit eivät herättäneet puolta Helsinkiä, teki autosta kuuluva muu meteli sen varmasti.

Sitaatit ovat Karhuryhmä-kirjasta. Lue ilmainen näyte tai kuuntele näyte äänikirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone