Kaikki synnit -sarja oli merkityksellinen ja avartava kokemus Johannes Holopaiselle – ”Roolihahmo herätti isoja ajatuksia”

All the Sins

Elisa Viihteen Aitiossa julkaistu uusi rikosdraamasarja Kaikki synnit sijoittuu Pohjois-Pohjamaan lakeuksille. Sarjassa helsinkiläiset rikoskonstaapelit Lauri Räihä (Johannes Holopainen) ja Sanna Tervo (Maria Sid)  saapuvat selvittämään pienessä Varjakan kyläyhteisössä tapahtuneita murhia.

Kaikki synnit oli näyttelijä Johannes Holopaiselle ikimuistoinen kokemus monestakin syystä. Hän kertoo seuraavassa tuntemuksiaan sarjasta.

Göteborgin elokuvajuhlien palkintoraati kiitteli Kaikkien syntien käsikirjoitusta sen rohkeudesta. Miten sarja mielestäsi erottuu muista rikosdraamoista?

”Kaikki synnit sarjassa panokset ovat todellisia. Aseet eivät heilu muuten vaan ja sarjan jännite tähtääkin aseitten sijaan psykologiallaan suoraan katsojan päähän. Kaikenlainen väkivalta jättää syvät jäljet henkilöihin. Tämä todella tuntuu ja näkyy sarjan henkilöissä ja yhteisössä. Tapahtumien lähtökohta on se, että ihmisiä on kuollut ja tilanne on todella äärimmäinen. Se pakottaa tarinan henkilöt suurimpien kysymysten äärelle. Päähenkilöiden Laurin ja Sannan kohdalla työn ja henkilökohtaisen elämän raja katoaa. Pääsemme seuraamaan henkilöiden sisäistä kamppailua ja pohtimaan heidän kanssaan vaikeita kysymyksiä, kuten anteeksiantoa. Voiko kaiken antaa anteeksi? Rikostutkinta antaa sarjan tarinalle kehyksen, joka synnyttää mielenkiintoista draamaa. On kyse elämästä ja kuolemasta. Väkivallalla ei mässäillä tai pyritä shokeeraamaan. Sen sijaan sarja kuvaa todellisuudessa tapahtuvia ilmiöitä, joita voi olla vaikeaa havaita, kuten suljetun yhteisön ongelmat.”

”Usein rikosdraamoissa luodaan draamaa pääparin välille asettamalla heidät konfliktiin keskenään ilman merkittävää syytä. Asetelmana on usein se, että työpari joutuu työskentelemään keskenään vastentahtoisesti. Kaikki synnit sarjassa kahden hyvin erilaisista taustoista tulevien henkilöiden, Laurin ja Sannan välillä vallitsee luottamus. Rikospoliisin rooli on molemmille identiteetin kulmakivi. Kollegaan voi luottaa ja tälle voi uskoutua. Tämä luottamus synnyttää keskusteluyhteyden, jossa henkilöiden väliset kontrastit erottuvat mielenkiintoisella tavalla. Sarjan käsikirjoitus ottaa kantaa todellisuudessa tapahtuviin ilmiöihin, joka vaatii rohkeuden lisäksi näkemystä ja ymmärtämystä. Tarina on siksi samanaikaisesti uskottava, järkyttävä ja maailmankuvaa avartava.”

Roolihahmosi Lauri Räihä on homoseksuaali rikostutkija, kipuilee menneisyytensä ja väkivaltaisen parisuhteensa kanssa. Millaisia ajatuksia roolihahmo herätti sinussa?

”Laurilta puuttuu elämästään iso pala. Hänen on täytynyt kasvaa irti perheestään. Laurin lapsuudessa on tapahtunut asioita, joista selviäminen on loppuelämän mittainen prosessi. Lauri on minulle todella rakas henkilö ja koen suurta myötätuntoa häntä kohtaan. Lauri auttoi minua ymmärtämään entistä kirkkaammin, miten arvokas asia rakastava ja hyväksyvä kasvuympäristö ja perhe on. Olen todella kiitollinen omille vanhemmilleni ja sisaruksilleni kaikesta. Sen kuvitteleminen, että asiat olisivat päinvastoin, on järkyttävä ajatus. Roolihahmo herätti ajatuksia anteeksiannosta ja siitä, miten menneisyys vaikuttaa pitkään ja kuinka päästä eteenpäin. Lauri käy kamppailua, johon monella on samaistumispinta. Olen todella kiitollinen, että sain tutustua Lauriin. Haluan myös sanoa, että se että Lauri pystyy avautumaan kollegalleen Sannalle oli ehdottoman tärkeää. Maria Sidin kanssa työskentely ja ystävystyminen on ollut minulle juhlaa. Hän on rakas ystävä ja paras mahdollinen kollega.”

Kaikki synnit on dokumenteistaan tunnetun Mika Ronkaisen ensimmäisen fiktiivinen ohjaustyö. Miten kuvailisit häntä ohjaajana? Millaista oli työskennellä hänen kanssaan?

”Mikassa ihmisyys ja ohjaajuus ovat samassa paketissa. Hän on mielestäni hyvä ihminen ja omaa avarakatseisen ja syvällisen maailmankuvan. Se, teknisen ammattitaidon lisäksi, tekee hänestä loistavan ohjaajan. Fiktion sisällä henkilöt ja tapahtumat olivat alusta lähtien todellisia ja käsittelimme tarinaa totuuden vakavuudella. Mika tarjosi työkaluja aiheen sisäistämiseen, sekä konkreettisesti mahdollisuuksia viettää aikaa yhdessä ja rakentaa yhteistä maailmaa. Vierailin Oulussa jo kuukausia ennen kuvauksia, jolloin Mika vei katsomaan esittämäni roolihenkilön Laurin kotiseutuja Lumijoelle. Sanoisin, että Mika on asian ytimessä ja luo olemuksellaan rauhallisen ja keskittyneen ilmapiirin. Hän osaa katsoa maailmaa objektiivisesti ja ymmärtää huumorin voiman. Mikaan voi luottaa. Toisena käsikirjoittajana hänen tietämyksensä ja käsityksensä kertomastamme aiheesta oli syvällistä ja oli helppoa kääntyä hänen puoleensa kaikenlaisissa kysymyksissä. Hän on tarkka tekstin suhteen, jota arvostin, sillä käsikirjoitus oli valmis ja vahva. Ajatukset ja henkilön tunteet kirkastuivat usein yhteisen keskustelun myötä. Lisäksi hän on huomaavainen, hyvä ja luotettava ystävä. Oli ilo viettää ikimuistoinen kesä Oulussa Mikan ja muiden uusien ja vanhojen ystävien kanssa.”

All the Sins

Sarjan kuvaukset toivat sinut asumaan kesän ajaksi Oulun seudulle. Millaisen vaikutuksen Pohjois-Pohjanmaa teki sinuun?

”Kesä Oulussa oli ikimuistoinen. Merkityksellisyyden elämään tuo yhdessä tärkeältä tuntuvan asian tekeminen ja porukkaan kuuluminen. Kuvauksissa ja niiden ulkopuolella sain viettää aikaa upeiden ihmisten kanssa ja jakaa monia hetkiä, joista on jäänyt rakkaita muistoja. Alunperin ajattelin matkustavani viikonlopuiksi kotiin Helsinkiin, mutta heti ensimmäisen viikon jälkeen minulle valkeni, että pysyn mieluummin Oulussa. Halusin tutustua Oulun seutuun, josta löytyi uskomattoman kauniita paikkoja. Oulun kaupunkiin muodostui vakkaripaikat, kuten Kauppuri 5 ja Leskinen, sekä Nallikarin uimaranta ja tietenkin Urheilutalon kuntosali. Kesän huipentumana oli retki Santapankkiin. Siellä tunsin olevani taivaassa.”

Kaikki synnit on katsottavissa Elisa Viihteen Aitiossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone